Εργασιακές Συνθήκες

Παρά το οτι οι οι Νηπιαγωγοί και γενικότερα οι Εκπαιδευτικοί στην Αγγλία εργάζονται και στον κρατικό αλλα και στον ιδιωτικό τομέα, οι περισσότερες ερωτήσεις όσον αφορά τις εργασιακές συνθήκες αφορούν την εργασία στα Day Nurseries.

Σαν άτομο που έχει δουλέψει και στους δύο τομέις θα προσπαθήσω να καλύψω και τα δύο. 





 Οι εργασιακές συνθήκες  στους Παιδικούς Σταθμούς (Day Nurseries):

Κάτι που βρίσκω πολύ ενδιαφέρον απο στατιστικής άποψης με συναδέλφους που σκοπεύουν να μεταναστεύσουν απο την Ελλάδα στην Αγγλία  είναι η προσδοκία τους οτι τίποτα δε μπορεί να είναι χειρότερο απο την προηγούμενή τους εργασία σε Ιδιωτικά Ελληνικά Νηπιαγωγεία. 

Συνήθως ο διάλογός μου με συναδέλφους που σκοπεύουν να έρθουν έχει ως εξής 
(και πιστέψτε με, τον έχω κάνει δεκάδες φορές!):

-Η δουλειά στα Nurseries εδώ είναι σκληρή, έχει πολύ τρέξιμο, καθάρισμα...-Ας μη σου πω καλύτερα τί τραβάμε εδώ στην Ελλάδα, που το φαγητό των παιδιών είναι χάλια, που η προισταμένη μου ζήτησε να κάνω αυτό, που ο μισθός είναι χαμηλός, χωρίς διάλειμμα κ.ο.κ.

Αυτές οι συνάδελφοι είναι οι ίδιες που όταν έρθουν και τελικά εξασφαλίσουν εργασία σε Nursery, μετά απο μερικούς μήνες μου εκφράζουν την αγανάκτησή τους, την εξάντλήσή τους και το πόσο θέλουν να αλλάξουν δουλειά.

Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα οτι τελικά η εμπειρία των συναδέλφων απο ιδιωτικά Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς της Ελλάδας δεν είναι τόσο σκληρή όσο νομίζουν.

Διαπίστωσα συζητώντας με συναδέλφους που έχουν εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας οτι οι διδακτικές ώρες και οι ώρες επαφής τους με τα παιδιά είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τις ώρες επαφής με τα παιδιά στην Αγγλία, και οτι μεγάλο μέρος της βάρδιάς τους συμπεριλαμβάνει τη διαδρομή με το σχολικό, κάτι που δεν υπάρχει στην Αγγλία. Επίσης λόγω του διαφορετικού εκπαιδευτικού προγράμματος και της εμμονής με διδασκαλία δημιουργείται πολύ λιγότερο χάος που να απαιτεί καθάρισμα σε σχέση με μια Αγγλική τάξη σε Nursery.

Μάλιστα οι ώρες των Νηπιαγωγών με τα παιδιά στην Ελλάδα είναι περισσότερο διδακτικού περιεχομένου και απαρτίζονται απο οργανωμένες δραστηριότητες. 
Δε λείπουν φυσικά τα αναμενόμενα προβλήματα της Ελλάδας: Χαμηλός μισθός, έλλειψη ενσήμων, καθόλου διάλειμμα κ.λ.π. 
Ωστόσο αυτό, σε έναν εργαζόμενο σε Nurseries της Αγγλίας μπορεί να ακουγόταν και παράδεισος.

Στα Day Nurseries η δουλειά είναι συνεχόμενη και πολλές φορές εξαντλητική. 
Τα περισσότερα Nurseries, με μικρές διαφοροποιήσεις είναι ανοιχτά απο τις 7.00 το πρωί ως τις 7.00 το βράδυ.
Μια συνηθισμένη βάρδια μιας/ενός Nursery Nurse μπορεί να είναι είτε 8ωρη/ 9ωρη απο 5 μέρες την εβδομάδα, είτε 10 ώρες για 4 μέρες την εβδομάδα. Τα περισσότερα Nurseries παρέχουν μια ώρα διαλείμματος με μερικά να παρέχουν μόνο μισή ώρα. 

Στη διάρκεια της μέρα μια/ένας Nursery Nurse έχει πολύ τρέξιμο, καθάρισμα, τακτοποίηση, ξανά καθάρισμα και τακτοποίηση και η επαφή με τα παιδιά είναι διαρκής και συνεχόμενη καθ'όλη τη διάρκεια της βάρδιας.

Τα περισσότερα Nurseries περιλαμβάνουν ως όρο του συμβολαίου οτι μια/ένας Nursery Nurse θα συμμετάσχει σε όλα τα σεμινάρια επιμόρφωσης που θα τη/τον στείλει η επιχείρηση.  Μερικά Nurseries επίσης περιμένουν οτι ο εργαζόμενος θα συμμετάσχει υποχρεωτικά στα επιπλέον γέυματα, πάρτυ και event που θα διοργανώσει η επιχείρηση για το προσωπικό. 

Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια οτι μια/ένας Nursery Nurse θα αφιερώσει και κάποια Σάββατα στη δουλειά του/της. 

Συνοπτικά το επάγγελμα απαιτεί πολύ σωματική εργασία που μπορεί να αφήσει τον εργαζόμενο εξαντλημένο στο τέλος της ημέρας. Ωστόσο υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες προαγωγής, ανέλιξης και δωρεάν επιπλέον κατάρτισης σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω οτι τα ιδιωτικά Nurseries, καθότι έχουν ως σκοπό το profit, δηλαδή το κέρδος, μεγάλο μέρος της έμφασης δίνεται στο πώς δείχνει η επιχείρηση προς τους γονείς αλλα και το ν OFSTED παρά το πώς πραγματικά είναι. Συχνό φαινόμενο είναι η έλλειψη αυστηρότητας με τα παιδιά και η έλλειψη διαλόγου με γονείς που έχουν παιδιά με προβληματική συμπεριφορά καθότι η επιχείρηση δε θέλει να δυσαρεστήσει τους γονείς. 

Οι εργασιακές συνθήκες σε Nurseries που υπάγονται στο NHS, δηλαδή τους Νοσοκομειακούς Παιδικούς Σταθμούς,  είναι ελαφρώς διαφορετικές. Καθότι το Nursery υπάρχει απλά και μόνο για να εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς του εκάστοτε Νοσοκομείου δεν έχει το άγχος του OFSTED ούτε ενδιαφέρεται να λάβει εξαιρετικές κριτικές. 
Επομένως ο φόρτος εργασίας, με βάση μαρτυρίες συναδέλφων που έχουν δουλέψει εκεί είναι μικρότερος. 









 Οι εργασιακές συνθήκες σε κρατικά Nursery Schools:

Όπως έχω αναφέρει σε άλλες ενότητες, τα κρατικά Nursery Schools δεν είναι το ίδιο με τα ιδιωτικά καθότι πρόκειται ουσιαστικά για μια κρατική Nursery Class Δημοτικού Σχολείου για παιδιά 3-4 ετών που απλώς τυχαίνει να μην υπάγεται σε Δημοτικό Σχολείο (έχει ομως διασυνδέσεις με Δημοτικά Σχολεία στην περιοχή).
Αυτό σημαίνει οτι η λειτουργία της θα είναι όπως οποιαδήποτε άλλη κρατική Nursery Class.

Για να δείτε μια συνηθισμένη ημέρα σε μια τέτοια τάξη διαβάστε αυτό το άρθρο. 

Η τεράστια διαφορά σε μια τέτοια τάξη απο μια τάξη ιδιωτικού Nursery είναι οτι πρώτον τα παιδιά είναι συνήθως part time και δεύτερον οτι δεν υπάρχει ύπνος των παιδιών ούτε μεσημεριανό φαγητό στο χώρο που διδάσκονται. Συνήθως τα παιδιά που τυχαίνει να φοιτούν full time πηγαίνουν στο dining hall για να φάνε υπο την επίβλεψη ατόμων που επιτηρούν το μεσημεριανό και συνήθως εκείνη την ώρα κάνει το διάλειμμά του ο Δάσκαλος. 

Τα υπόλοιπα παιδιά πηγαίνουν σπίτι κατα τις 11.45 και όταν επιστρέψει ο Δάσκαλος απο το διάλειμμά του, μία ώρα μετά, παραλαμβάνει το απογευματινό του τμήμα. 

Επιπλέον στα κρατικά ιδρύματα υπάρχει περισσότερη ενθάρυνση προς τα παιδιά να τακτοποίουν τα ίδια το χώρο και επομένως ο Δάσκαλος κάνει πολύ λίγη τακτοποίση. 
Υπάρχουν αυστηροί κανόνες συμπεριφορας για τα παιδιά και υπάρχουν κυρώσεις για όσα παιδιά τους παραβαίνουν.
Εαν κάποιο παιδί εξακολουθεί να έχει προβληματική συμπεριφορά τότε καλείτε ο γονεάς και το σχολείο περιμένει απο αυτόν οτι θα συνεργασθεί ωστε να μπει κάποιο action plan για να βοηθήσει το παιδί. Ο γονιός υποχρεούται απο το σχολείο να συνεργασθεί.




 Οι εργασιακές συνθήκες στα σχολεία:

Στα κρατικά σχολεία οι εργασιακές συνθήκες έχουν έναν κοινό σκελετό. 
Ωστόσο τα ωράρια εργασίας μπορούν να διαφέρουν αναλόγως με το φόρτο εργασίας που δίνει το σχολείο στο Δάσκαλο.

Σε γενικές γραμμές ένα σχολείο λειτουργεί για τα παιδιά μεταξύ 9.00-3.30. Κατα τη διάρκεια αυτών των ωρών ο Δάσκαλος διδάσκει τους μαθητές. Παρόλα αυτά η δουλειά του Δασκάλου δε τελειώνει με την αποχώρηση των μαθητών.

Όπως έχω αναφέρει σε άλλες ενότητες, υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στα κρατικά σχολεία και στα Αcademies. Η ύπαρξη των δεύτερων δείχνει να αυξάνεται όλο και περισσότερο με πολλά κρατικά σχολεία κάθε χρόνο να μεταρέπονται σε Academies με ραγδαίους ρυθμούς με καταστροφικές εργασιακές συνέπειες για τους Εκπαιδευτικούς. 
Θα σας συμβούλευα για να καταλάβετε τί είναι τα Academies να διαβάσετε αυτό το άρθρο. 

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, ο φόρτος εργασίας στα σχολεία είναι επίσης κουραστικός, ωστόσο έχει λιγότερη σωματική εξάντληση απο τη δουλειά στα Nurseries. Παρόλα αυτά υπάρχει περισσότερη νοητική και πνευματική εξάντληση.

Μέσα σε μια μέρα εκτός απο τη διδασκαλία ο εκπαιδευτικός έχει ατελείωτες διορθώσεις, annotation του planning, ατελείωτη εκτύπωση, σημειώσεις, πλαστικοποιήσεις, κόψιμο, προετοιμασία γραμμάτων για Parents evenings, events, Summer fete, International evenings, school trips, school visits, newsletters και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. 

Με την αποχώρηση των μαθητών η δουλειά μας δεν τελειώνει. Φεύγουμε απο το σχολείο με έναν τεράστιο αριθμό υποχρεώσεων στο μυαλό μας που πολλές φορές μας ακολουθούν στις διακοπές και τα Σαββατοκύριακα. 

Επίσης η αξιολόγησή μας είναι συνεχής και αγχωτική και πρέπει διαρκώς τα μαθήματα να γίνονται στα στάνταρ που απαιτεί το σχολείο ωστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε στη δουλειά μας. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στα σχολεία αναφέρεται αναλυτικά σε αυτό το άρθρο. 

Ωστόσο οφείλω να ομολογήσω οτι το επάγγελμά μας στον κρατικό τομέα έχει εξαιρετικές διακοπές που βοηθούν στο να ξεκουραστούμε. 


Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο κρατικός τομέας της Αγγλίας έχουν το άγχος τους με διαφορετικούς τρόπους, αποτελούν ωστόσο μια εξαιρετική εμπειρία. 


Κλείνοντας θα ήθελα να σας παραπέμψω και σε αυτό το άρθρο οπου μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα εργασιακά σας δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα.




Καλή επιτυχια!

Χριστίνα Π. 

No comments:

Post a Comment

Ευχαριστω!