Wednesday, 24 August 2016

Οι ίσες ευκαιρίες στην Αγγλία

Trigger Warning: 

Αυτό το άρθρο ενδέχεται να ενοχλήσει όσους ενοχλούνται απο την πολιτική ορθότητα.Δε χρειάζεται να έχετε δουλέψει στην Ελλάδα για να λάβετε υπ'όψιν σας τη διάκριση στο χώρο εργασίας αλλα και στην κοινωνία μας.


Αρκεί να ανοίξετε μια απλή εφημερίδα στον τομέα των αγγελιών για να δείτε ανακοινώσεις για ζήτηση υπαλλήλων με τις φράσεις 
''Μόνο Ελληνίδες'', ''Ηλικίας 20-25 ετών'', ''Ζητούνται αλλοδαπές'', ''Ζητούνται κοπέλες'', 
''Πρέπει να είναι εμφανίσιμη'', ''Όχι αλλοδαπές''.

Αγγελίες που σε καθημερινή βάση μας υπενθυμίζουν τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει το φύλο μας, το σώμα μας, η καταγωγή και η ηλικία μας για μια ευκαιρία προς μια αξιοπρεπή ζωή.

Ας το παραδεχτούμε, κανένα μέρος του πλανήτη δεν είναι Παράδεισος.

Οπουδήποτε και αν πάμε στον κόσμο θα υπάρξουν άνθρωποι που θα κάνουν διακρίσεις.

Ωστόσο στον τομέα των ίσων ευκαιριών δε μπορώ παρα να αναγνωρίζω την προσπάθεια που κάνει το Αγγλικό κράτος για να καταπολεμήσει τέτοιου είδους συμπεριφορές αλλα και να θεσμοθετήσει σωστά τις ίσες ευκαιρίες ωστε να μειώνονται τέτοιες συμπεριφορές στο ελάχιστο. 

Στην Αγγλία οι ίσες ευκαιρίες προστατεύονται νομικά απο το νόμο Equality Act 2010 (κάντε κλικ στο όνομα για να διαβάσετε ολόκληρο τον νόμο).
Ο νόμος αυτός ήταν η συνέχεια κάποιων μικρότερων νόμων που προστάτευαν τα δικαιώματα συγκεκριμένων μειονοτικών ομάδων. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους εξής νόμους:

 • Sex Discrimination Act 1975
 • Race Relations Act 1976
 • Disability Discrimination Act 1995
Το Equality Act 2010 καλείται να προστατεύσει όλους τους πολίτες απο οποιαδήποτε μορφή διάκρισης στο χώρο εργασίας αλλα και στην καθημερινή ζωή.


Αρχικά ας δούμε μερικά (θλιβερά) είδη διάκρισης στη σημερινή κοινωνία:
 • Διάκριση με βάση το φύλο
 • Διάκριση με βάση τη σεξουαλική προτίμηση (ομοφοβία)
 • Διάκριση με βάση τη θρησκεία ή την απουσία θρησκείας.
 • Διάκριση με βάση τον προσδιορισμό φύλου (προς trans άτομα)
 • Διάκριση με βάση την καταγωγή ή το χρώμα
 • Διάκριση με βάση την σωματική ή νοητική αναπηρία
 • Διάκριση με βάση την ηλικία
 • Διάκριση με βάση την εξωτερική εμφάνισηΠώς μεταφράζεται όμως αυτή η νομοθεσία στην καθημερινή ζωή και στο χώρο εργασίας?

Στην Αγγλία είναι παράνομο για έναν εργοδότη να προτιμήσει έναν υπάλληλο για μια θέση με βάση την καταγωγή, την ηλικία, τη σεξουαλική του προτίμηση, την ταυτότητά του, τη θρησκεία, την εμφάνιση, το φύλο ή την ύπαρξη σωματικής αναπηρίας.

Ενδέχεται κάποιες φορές να υπάρξει προτίμηση για μια θέση με βάση το φύλο, τη θρησκεία ή την ύπαρξη σωματικής αναπηρίας για λόγους αναβάθμισης μιας μειονοτικής ομάδας. 

Για παράδειγμα υπάρχουν προγράμματα εργασιακής μαθητείας τα οποία ενθαρρύνουν πρόσφυγες να συμμετάσχουν. Με τον ίδιο τρόπο, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κάποιες φορές ενδέχεται να προτιμηθεί γυναίκα γυμνάστρια για τις κοπέλες και άντρας γυμναστής για τα αγόρια. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση ο εργοδότης οφείλει να δεχτεί και trans γυναίκες/ trans άντρες. 

Κάποια κέντρα προστασίας γυναικών που έχουν ξεφύγει απο την ενδο-οικογενειακή βια συχνά δέχονται μόνο γυναίκες συμβούλους για λόγους συναισθηματικής κατάστασης των θυμάτων, ενώ κάποια κέντρα αναβάθμισης της Αφρικανικής κοινότητας ενδέχεται να ζητήσουν συγκεκριμένα μαύρο υπάλληλο ωστε να γνωρίζει τα προβλήματα και τις εμπειρίες της συγκεκριμένης κοινότητας.

Παρόλα αυτά τέτοιες περιπτώσεις είναι συγκεκριμένες και για συγκεκριμένους λόγους οι οποίοι τίθενται ξεκάθαρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μιας απλής θέσης εργασίας, ο εργοδότης απαγορεύεται να ζητήσει πληροφορίες για την ηλικία, την καταγωγή, τη σεξουαλική προτίμηση, την περίπτωση αλλαγής φύλου, τη θρησκεία αλλα και το φύλο του ατόμου που κάνει αίτηση. 

Τα βιογραφικά συνήθως δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως φωτογραφία, ηλικία, θρησκεία, καταγωγή, υπηκοότητα ή αναπηρία.

Στις περισσότερες θέσεις εργασίας, ο εργοδότης συχνά θα σας προσκομίσει μια αίτηση εργασίας (Application Form) την οποία στο αντικείμενο μας συχνά βρίσκετε έτοιμη κάτω απο την εκάστοτε αγγελία.

Θα δείτε συχνά ερωτήσεις όπως ''Do you have any special requirements'' η οποία απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίες. Αυτό συμβαίνει για να φροντίσει ο εργοδότης να κάνει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις στο χώρο για να σας διευκολύνει την πρόσβαση. Π.χ. αν χρησιμοποιείτε καροτσάκι, τότε θα πρέπει να φροντίσει να υπάρχουν ειδικοί διάδρομοι για την πρόσβασή σας.

Οι ίσες ευκαιρίες κατα τη διάρκεια της απασχόλησής σας:

Κατα τη διάρκεια εργασίας σας σε μία επιχείρηση, ο εργοδότης οφείλει να σεβαστεί τη διαφορετικότητά σας. 

Εαν η θρησκεία σας απαιτεί να προσεύχεστε μέσα στη μέρα, τοτε θα πρέπει να ρυθμίσει τη μερα ωστε να μπορείτε να προσευχηθείτε και να σας παρέχει ένα χώρο. 

Εαν δεν έχετε θρησκεία, τοτε ο εργοδότης και οι λοιποί υπάλληλοι οφείλουν να το σεβαστούν και να μη σας κάνουν άβολες ερωτήσεις.

Με τον ίδιο τρόπο, εαν ο εργοδότης ή οι συνάδελφοι σας προσβάλλουν όσον αφορά τη σεξουαλική σας προτίμηση, το φύλο ή τη θρησκεία σας, έχετε νομικό δικαίωμα να μηνύσετε τον εργοδότη ή να κάνετε αναφορά στους ανωτέρω σας. 
Και μιας και μιλάμε για ίσες ευκαιρίες, είναι γνωστή η είδηση στο Λονδίνο για υπάλληλο Νηπιαγωγείου που απολύθηκε πριν λίγο καιρό επειδή προσέβαλλε gay συνάδελφό της.Το Equal Opportunities Monotoring Form και η σημασία του:

Κάνοντας μια αίτηση εργασίας  θα σας δοθεί να συμπληρώσετε μια αίτηση γνωστή ως Equal Opportunities Monotoring Form. 
Σε αυτή την αίτηση θα σας γίνουν ερωτήσεις όπως η καταγωγή σας, η θρησκεία σας, η σεξουαλική σας προτίμηση, θα σας ερωτηθεί εαν γεννηθήκατε με διαφορετικό φύλο απο αυτό με το οποίο προσδιορίζεστε, και εαν έχετε κάποια αναπηρία ή μαθησιακή δυσκολία.

Πολλές νέες/ νέοι συνάδελφοι στην Αγγλία, βλεποντας αυτή την αίτηση επικοινώνησαν μαζί μου λέγοντας μου με έκπληξη:
''Εσύ μας έλεγες οτι δε γίνονται διακρίσεις, αλλα αυτοί μου έδωσαν να συμπληρώσω αυτή την αίτηση. Τί τη θέλουν''?

Το Equal Opportunities Monotoring Form δεν ανοίγεται απο τους εργοδότες κατα τη διάρκεια μιας αίτησης εργασίας. 
Κρατείται σε έναν φάκελο και ανοίγεται μόνο όταν έχει γίνει ήδη η πρόσληψη εργασίας. Στη συνέχεια αποστέλλεται στο Δήμο σας ο οποίος το χρησιμοποιεί για στατιστικούς λόγους.
Μέσω του Equal Opportunities Monotoring Form η επιχείρηση θα μπορέσει να δει στατιστικά εαν με κάποιο τρόπο, είτε επίτηδες είτε τυχαία, επιλέγει μόνο μια συγκεκριμένη ομάδα υπαλλήλων. 
Οι ίσες ευκαιρίες στον τομέα των Νηπιαγωγών και λοιπών Εκπαιδευτικών:

Τα πράγματα δε διαφέρουν στο χώρο εργασίας στον τομέα των Εκπαιδευτικών. Οι κανόνες για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε είδους διάκριση ακολουθούνται κατα γράμμα. 
Κάνοντας αίτηση για μια θέση, αποφύγετε να συμπεριλάβετε κατι απο τις πληροφορίες οι οποίες απαγορεύονται όπως η ηλικία σας, φωτογραφία, θρησκεία, καταγωγη ή κατι απο όσα ανέφερα παραπάνω.
Εαν προτιμηθείτε για κάποια συνέντευξη, μια απο τις πολύ συχνές ερωτήσεις είναι 
''Με ποιόν τρόπο προωθείς τις ίσες ευκαιρίες στην τάξη''?
Εαν προσληφθείτε θα σας δοθεί να συμπληρώσετε το Equal Opportunities Monotoring Form. 

Σε περίπτωση που έχετε κάποια σωματική ή μαθησιακή πάθηση που χρήζει κάποιας βοήθειας, π.χ. εαν χρειάζεστε ειδικό διάδρομο για το καροτσάκι σας,
αλλα και εαν η θρησκεία σας ορίζει οτι πρέπει να προσεύχεστε ενώ είστε στη δουλειά, μή διστάσετε να το αναφέρετε στον εργοδότη σας και αυτός έχει την υποχρέωση να σας βοηθήσει με τον τρόπο που μπορεί.


Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των μαθητών που θα φοιτήσουν στην τάξη σας: Ο Εκπαιδευτικός καλείται να δημιουργήσει μια τάξη οπου τα παιδιά απο κάθε καταγωγή, θρησκεία ή κατάσταση αλλα και με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες να γινονται δεκτά και να μορφώνονται.

Δουλεύοντας σε Νηπιαγωγεία ή Σχολεία της Αγγλίας, θα δουλέψετε με παιδιά απο διάφορα κοινωνικά στρώματα, με διάφορες μαθησιακές δυσκολίες ή αναπηρίες αλλα και απο διαφορετικές οικογένειες.
Στην Αγγλία θα δείτε συχνά μονογονεϊκές οικογένειες αλλα και οικογένειες με ζευγάρια του ίδιου φύλου. Η οποιαδήποτε διάκριση προς τέτοιες οικογένειες μπορεί να σημάνει την απόλυσή σας. Εαν τα παιδιά απο ζευγάρια του ίδιου φύλου είναι πολλά, συχνά διαβάζονται στα παιδιά ιστορίες που συμπεριλαμβάνουν ζευγάρια του ίδιου φύλου, όπως το King and King.
Επιπλέον, σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η πλειονότητα των μαθητών σας στον κρατικό τομέα θα είναι συχνά απο Μουσουλμανικές κοινότητες. Το κράτος περιμένει απο εσάς οτι θα σεβαστείτε τη διαφορετικότητα των παιδιών, οτι θα φτιάξετε κάρτες για το Eid, αλλα και το οτι θα μάθετε για άλλες θρησκείες και παραδόσεις όπως το Diwali και  τα Χριστούγεννα.Άνδρες Νηπιαγωγοί:


Είναι πολύ συχνή η παρουσία ανδρών Εκπαιδευτικών σε όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες Εκπαίδευσης. Ωστόσο στην προσχολική αγωγή της Ελλάδας, η παρουσία ανδρών Νηπιαγωγών είναι σπάνια. Ακόμη και όταν υπάρξει παρουσία ανδρών αντιμετωπίζεται με καχυποψία και διάκριση, καθότι η φροντίδα παιδιών προσχολικής αγωγής είναι κοινωνικά συνυφασμένη με τις γυναίκες.

Μία συχνή ερώτηση που έχω λάβει απο άνδρες Νηπιαγωγούς που είναι αναγνώστες του Blog μου είναι:
''Θα έβρισκα δουλειά στην Αγγλία ή δεν θα με προτιμούσαν επειδή είμαι άντρας''?

Η αλήθεια είναι οτι και στην προσχολική αγωγή της Αγγλίας η παρουσία ανδρών δεν είναι συχνή. Ωστόσο εαν είστε άνδρας Νηπιαγωγός και θέλετε να έρθετε στην Αγγλία για δουλειά, μην ανησυχήσετε σε καμία περίπτωση.
Παρά το οτι στην Αγγλία θα δουλέψετε κυρίως με γυναίκες, οι άνδρες Νηπιαγωγοί γίνονται πολύ καλοδεχούμενοι. 
Πολλά Nurseries επιδιώκουν να προσλάβουν έστω έναν άνδρα στο δυναμικό τους, καθότι αυτό λειτουργεί ως θετικό πρότυπο ισότητας και ταυτότητας για τα παιδιά. 
Επομένως μη διστάσετε καθόλου να έρθετε στην Αγγλία!

Αυτό σημαίνει οτι δέν υπάρχει καμία διάκριση στην Αγγλία?

Όχι. Ρατσιστές, ομοφοβικοί και γενικότερα biggots όπως λέμε στα Αγγλικά υπάρχουν παντού. 
Ωστόσο στην Αγγλία υπάρχει μεγαλύτερη τήρηση των νόμων.

Εαν είστε γυναίκα και δεν προτιμηθείτε σε μια θέση επειδή δεν είστε άνδρας, μπορείτε να κινηθείτε νομικά.

Εάν είστε άτομο της LGBTQ κοινότητας και υποστείτε bullying  ή κάποια επίθεση στο δρόμο (αλλα να σημειώσω οτι τέτοιες επιθέσεις δεν είναι συχνές), θα μπορέσετε να υποστηριχτείτε νομικά και να ζητήσετε αποζημίωση, ενώ ο νόμος αναγνωρίζει νομικά το γάμο μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου. 

Εάν είστε άνδρας και δεν προτιμηθείτε σε μια θέση επειδή είστε άνδρας, (εφοσον η θέση δεν αφορά π.χ. την προστασία κακοποιημένων γυναικών με τραυματική φοβία προς τους άνδρες), τότε έχετε το δικαίωμα να κινηθείτε νομικά.

Εαν υποστείτε διάκριση εξαιτίας της θρησκείας σας αλλα και της απουσίας θρησκείας, αλλα και εξαιτίας κάποιας σωματικής ή νοητικής αναπηρίας, ο νόμος είναι με το μέρος σας.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε οτι η Αγγλία είναι μια ασφαλής χώρα για άτομα που έχουν βιώσει πολλών ειδών διακρίσεις στην Ελλάδα. Είναι ένα ασφαλές μέρος για ζευγάρια του ίδιου φύλου και τα παιδιά τους, άτομα που θέλουν ίση μεταχείριση και σεβασμό, αλλα και άτομα που έχουν διακριθεί και ''σπρωχτεί'' στο περιθώριο για πολλούς άλλους λόγους στη χώρα καταγωγής τους. 

Εαν είστε άνθρωπος που δεν αντέχει τη διαφορετικότητα, ίσως η Αγγλία να μην είναι η κατάλληλη κοινωνία για εσάς αλλα και για όσους θα υποστούν διάκριση εξαιτίας σας.

Εαν είστε άνθρωπος που φύγατε απο την Ελλάδα γιατι δεν αντέχατε την ανισότητα, τότε welcome on board :)

Καλή Επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.

Friday, 19 August 2016

Η σημασία του Questioning στην Αγγλική τάξη

Question, στα Αγγλικά, σημαίνει ερώτηση.O όρος Questioning, όταν αναφερόμαστε σε μια Αγγλική τάξη, είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Θα συναντήσετε αυτό τον όρο ως μέρος του Planning σε οποιαδήποτε τάξη του Δημοτικού και των Nurseries. Ο ορος αυτός είναι πολύ σημαντικός για τον OFSTED και ένα απο τα βασικά σημεία που  θα εξετάσει ένας Inspector όταν έρθει στην τάξη σας.

Με τον όρο questioning αναφερόμαστε στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που θα τεθούν κατα τη διάρκεια ενός μαθήματος σε μία Αγγλική τάξη. 

Οι ερωτήσεις αυτές είναι πάντα προ-καθορισμένες και πολλές φορές πρέπει να είναι τριών διαφορετικών επιπέδων, για να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή όλων των μαθητών, συμπεριλαμβανομένων των higher attainers, lower attainers, SΕΝ και medium attainers. 

Ωστόσο σε ένα Day Nursery, λόγω του ελεύθερου παιχνιδιού, το questioning γίνεται αυθόρμητα μέσω της ελεύθερης αλληλεπίδρασης ενηλίκου-παιδιού. Παρόλα αυτά και σε αυτη την περίπτωση πρέπει να είναι προσεκτικό και μελετημένο.

Ας δούμε το questioning όπως εφαρμόζεται σε......
 1. Μία τάξη Δημοτικού
 2. Ένα Day Nursery


1. Το questioning σε μια τάξη Δημοτικού

Κάνοντας το Planning για ένα μάθημα οποιουδήποτε αντικειμένου, είτε αυτό είναι English, είτε Maths είτε Science, ο Εκπαιδευτικός πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά τις ερωτήσεις που θα θέσει στους μαθητές, και τις περισσότερες φορές, να τις αναφέρει ξεκάθαρα στο Planning του. 

Πολλά σχολεία, μάλιστα, όπως αυτό στο οποίο δούλεψα μέχρι πρόσφατα, έχουν ερωτήσεις κατηγοριοποιημένες ανάλογα με τις διαφορετικές ομάδες μαθητών.

Ένα παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε οτι ένας Εκπαιδευτικός διδάσκει για τον όρο ''Postcard'' σε μία Reception Class.
Οι ερωτήσεις θα μπορούσαν να είναι κατηγοριοποιημένες ως εξής:

ΗΑ: What does a postcard need in order to be delivered? (stamp, address, name)
MA: Why do we send a postcard to somebody? (Because we are on holiday/ abroad)
LA: Who would you like to send a postcard to? What would you like to say to them?

Οι ερωτήσεις που θα τεθούν κατα τη διάρκεια ενός μαθήματος πρέπει να είναι προ-σχεδιασμένες ανάλογα με τα διαφορετικά επίπεδα των παιδιών αλλα και τις γνώσεις μιας τάξης. 
Οι ερωτήσεις θα είναι διαφορετικές για τους προχωρημένους μαθητές που έχουν ως πρώτη γλώσσα την Αγγλική, απο αυτές που θα τεθούν σε μια τάξη οπου οι προχωρημένοι μαθητές είναι EAL (English as an Additional Language) μεσαίου επιπέδου.

Κάθε φορά που κάνετε το Planning σας, ειναι πολυ σημαντικο να σκεφτείτε διεξοδικά το questioning καθότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγησή σας είτε αυτή γίνεται λόγω κάποιου trial για θέση εργασίας, είτε γίνεται λόγω μιας επίσκεψης απο τον OFSTED.


2. To questioning σε ένα Day Nursery

Σε ένα Day Nursery κυριαρχεί το ελεύθερο παιχνίδι, ενώ το Planning γίνεται με πολύ πιο ανοιχτό τρόπο και ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με το ενδιαφέρον των παιδιών.
Τα παιδιά σε ένα Day Nursery δε χωρίζονται σε attainment groups και έτσι οι ερωτήσεις δε διαφοροποιούνται με τον τρόπο που γίνεται σε μια Αγγλική τάξη Δημοτικού.


Το questioning σε μια τέτοια περίπτωση γίνεται αυθόρμητα μέσω της αλληλεπίδρασής σας με τα παιδιά.

Παρόλα αυτά έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: 
Open-ended questions.


Τί σημαίνει αυτό?

Πολύ απλά οτι οι ερωτήσεις που θα κάνετε σε έναν preschooler πρέπει να είναι ανοικτού τύπου, δηλαδή οι απαντήσεις στην ερώτηση που θα θέσετε δε θα πρέπει να είναι ναι/όχι. 
Επιπλέον προτιμάται οι ερωτήσεις που θα θέσετε να μην έχουν σωστή ή λάθος απάντηση.


Βασική ανάγκη στην προσχολική εκπαίδευση της Αγγλίας είναι η γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού και η ενθάρρυνσή του να επεκτείνει τη σκέψη του. 
Επομένως ερωτήσεις που έχουν μονολεκτικές απαντήσεις ή σωστές/ λάθος απαντήσεις, και ειδικά ερωτήσεις που γίνονται με διορθωτικό τρόπο, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοπεποίθηση του παιδιού και να το αποθαρρύνουν απο το να συμμετάσχει ή να πάρει πρωτοβουλία στο μέλλον.

Είναι γνωστό οτι στον τομέα των Day Nurseries της Αγγλίας, πολλές φορές εργάζονται άτομα με πολύ χαμηλές πιστοποιήσεις, που δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα να ασχοληθούν διεξοδικά με θέματα όπως το questioning ή θέματα ανάπτυξης του παιδιού. 

Επομένως ενδέχεται στο χώρο εργασίας σας να δείτε πολλές φορές το διορθωτικό τρόπο διδασκαλίας και ερωτήσεις τύπου σωστό/λάθος. 

Ωστόσο σε μια επίσκεψη του OFSTED, αλλα και κατα τη διάρκεια ενός δοκιμαστικού, έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας οτι αυτό για το οποίο θα σας αξιολογήσουν είναι περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο επεκτείνετε τη σκέψη και τη γλώσσα του παιδιού με τις ερωτήσεις σας, και λιγότερο για την προώθηση των σωστών απαντήσεων σε ερωτήσεις τύπου ''Τί χρώμα είναι αυτό?''.

Ένα παράδειγμά questioning κλειστού τύπου:
Τί ζώο είναι αυτό? Πώς λέγεται?

Ένα παράδειγμα questioning ανοικτού τύπου:
Τί μπορείς να κάνεις με αυτό το ζωάκι?

Εάν δουλεύετε/ σκοπεύετε να δουλέψετε σε μια τάξη σχολείου και χρειάζεστε ιδέες για σωστό questioning, το Google είναι ο καλύτερος φίλος σας. Ωστόσο ένα πολύ βοηθητικό άρθρο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ένα εξαιρετικό άρθρο σχετικά με το σωστό questioning σε ένα Day Nursery είναι αυτό. 

Είναι σημαντικό να θυμάστε οτι σε ένα Day Nursery όλες οι στιγμές είναι κατάλληλες για questioning, είτε πρόκειται για την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, είτε για την αλλαγή πάνας, είτε κατα τη διάρκεια του ελεύθερου παιχνιδιού καθότι ενθαρρύνει τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σε όλους τους τομείς.Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε οτι στην περίπτωση προσχολικών τάξεων Δημοτικού σχολείου (Nursery Class/ Reception Class) το questioning γίνεται και με τους δύο τρόπους, δηλαδή και μέσω του ελεύθερου παιχνιδιού, αλλα και μέσω του Planning κατα τις ομαδικές δραστηριότητες. Αυτό συμβαίνει λόγω του οτι οι προσχολικές τάξεις Δημοτικών σχολείων, παρα το οτι βασίζονται στο ελεύθερο παιχνίδι, συμπεριλαμβάνουν και οργανωμένη διδασκαλία.Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.

Saturday, 6 August 2016

Umbrella Companies: Τί είναι και πώς σας επηρεάζουν


Καμιά φορά δε ξέρεις τί είδους αναποδιά σε περιμένει μέχρι να την πάθεις. 
Και σίγουρα στη δική μου περίπτωση έγινε αυτό ακριβώς.
Σίγουρα άν έχετε δουλέψει ως Supply Teacher θα είστε ήδη εγγεγραμμένοι με κάποιο  Umbrella Company.
Άν πάλι σκοπεύετε να δουλέψετε ως Supply Teacher, είτε dailly είτε long term, τότε σίγουρα θα εγγραφείτε σύντομα με ένα απο αυτά.

Δούλεψα ως Suppy Teacher μέσω Umbrella Companies για πάνω απο δύο χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι πριν ένα μήνα. 
Και φυσικά αργά αλλα τουλάχιστον έγκαιρα κατάλαβα οτι και η χρήση των  Umbrella Companies
θέλει προσοχή.
Ευτυχώς τέτοιες εμπειρίες χρήσιμες για να ενημερώνουμε τους υπόλοιπους ωστε να αποφεύγουν κακοτοπιές.


Αρχικά ας δούμε τί είναι ένα  Umbrella Company:
Τα Umbrella Companies είναι ιδιωτικές φορολογικές  εταιρίες οι οποίες τις περισσότερες φορές σχετίζονται με γραφεία ευρέσεως εργασίας που παρέχουν ημερήσιο προσωπικό σε έκτακτες περιπτώσεις. Για παράδειγμα τέτοια γραφεία είναι τα Teaching Agencies, όσα Nursery Agencies παρέχουν Bank Staff (προσωρινό/ έκτακτο προσωπικό για κάλυψη) αλλα και άλλα γραφεία παρόμοιας φύσης για άλλες ειδικότητες, πχ έκτακτη παροχή ηλεκτρολόγων ή προσωπικού σε εταιρίες η οποία όμως δεν είναι μόνιμη.
 Τα  Umbrella Companies αναλαμβάνουν τη φορολόγηση και την πληρωμή του προσωπικού που δουλεύει με κάποιο τέτοιο γραφείο.  Ενώ σε οποιαδήποτε μόνιμη θέση ο εργοδότης σας θα αναλάμβανε να σας παρέχει συμβόλαιο, μισθό και να σας δηλώσει για φορολόγηση μέσω του HMRC, τα γραφεία ευρέσεως εργασίας έκτακτου προσωπικού αναθέτουν τη μισθοδοσία και τη φορολόγηση στα Umbrella Companies.
Με λίγα λόγια, αν δουλέυετε με ένα Agency ως Supply Teacher/ TA/ Bank Nursery Staff, δε θα φορολογείστε ούτε θα λαμβάνετε το μισθό σας απο το γραφείο σας, καθότι στα χαρτιά εργοδότης σας θα θεωρείται το Umbrella Company. 

Στην πράξη: 
Κάνοντας την εγγραφή σας για Supply Teaching ή Nursery Bank Staff  με κάποιο γραφείο, το απλό συμβόλαιο που θα υπογράψετε με το γραφείο σας δεν αρκεί.
Κάθε γραφείο ευρέσεως εργασίας τέτοιου τύπου συνεργάζεται με κάποιο Umbrella Company το οποίο θα σας προτείνει. Μερικά γραφεία συνεργάζονται με ένα μόνο Umbrella Company το οποίο είναι η μόνη σας επιλογή και δεν δέχονται άλλα Umbrella Companies. 

Ωστόσο κάποια λίγα γραφεία μπορεί είτε να δουλεύουν με περισσότερα απο ένα Umbrella Companies, είτε να δέχονται να σας φορολογήσουν χωρίς Umbrella Company μέσως HMRC (δηλαδή μέσω της κρατική εφορίας).

Σε κάθε περίπτωση, πολύ συνηθισμένα Umbrella Companies είναι η MainPay (τα περισσότερα Teaching Agencies με τα οποία δούλεψα τη χρησιμοποιούσαν) αλλα και η Epayme.Η εγγραφή με το εκάστοτε  Umbrella Company  της επιλογής σας είναι συνήθως απλή και γρήγορη. Αρκεί ένα τηλεφώνημα και ένα referral απο το γραφείο σας ωστε να επικοινωνήσουν μαζί σας και να σας στείλουν το συμβόλαιό σας on-line. Στη συνέχεια θα σας στείλουν το δικό σας Username και Password ωστε να κάνετε log-in στη σελίδα τους.

Σε τί χρησιμεύει όμως το Username και Password?
Τα περισσότερα  Umbrella Companies σας φορολογούν κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό κάθε εβδομάδα. 
Για παράδειγμα από τις 350 λίρες που θα κερδίσετε εβδομαδιαία, οι 100 είναι αφορολόγητες. Ωστόσο τα περισσότερα  Umbrella Companies δέχονται αποδείξεις διατροφής, μεταφορικών και οποιωνδήποτε εξόδων αφορούν τη δουλειά σας και οι οποίες προστίθενται στο αφορολόγητο ποσό σας κάθε εβδομάδα. 

Εάν για παράδειγμα προσκομίσετε αποδείξεις αξίας 50 λιρών απο το μεσημεριανό σας γεύμα, εαν και εφόσον ήταν εν ώρα εργασίας, αυτές οι 50 λίρες θα σας δοθούν αφορολόγητες. Το ίδιο ισχύει και για τα έξοδα των μεταφορικών σας απο και προς τη δουλειά. Εαν αγοράζετε μηνιαία κάρτα διαδρομών, τότε μπορείτε να προσκομίσετε και αυτή την απόδειξη.

Aυτά τα αφορολόγητα χρήματα είναι γνωστά ως Substinence Allowance και μπορείτε να προσκομίζετε τις αποδείξεις σας στο σελίδα του  Umbrella Company  χρησιμοποιώντας τα στοιχεία σας.

Τα SOS που πρέπει να προσέξετε:


 • Τα  Umbrella Companies δεν σας χρεώνουν τίποτα για την εγγραφή σας. Επομένως να υποψιαστείτε αμέσως εάν κάποιο γραφείο ή  Umbrella Company  σας ζητήσει χρήματα.

 • Τα  Umbrella Companies θα λειτουργήσουν σαν εργοδότης σας για όσο θα κάνετε Supply Teaching ή κάλυψη ως Bank Staff σε Nursery από άποψης φορολογίας. Στην εφορία θα είναι δηλωμένοι ως ο εργοδότης σας. Ωστόσο δε θα αναλάβουν να δώσουν συστάσεις. Εάν σταματήσετε τη δουλειά ως Bank Staff ή Supply Teacher και θελήσετε συστάσεις, θα πρέπει να τις ζητήσετε από το γραφείο σας.

 • Όταν φεύγετε από οποιαδήποτε μόνιμη δουλειά εντός Αγγλίας, ο εργοδότης σας παρέχει το χαρτί γνωστό ως P45 το οποίο είναι απαραίτητο να προσκομίσετε στο νέο εργοδότη σας για να σας φορολογήσει σωστά. Με τον ίδιο τρόπο, εάν σταματήσετε τη δουλειά μέσω ενός  Umbrella Company, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε μαζί τους για να σας στείλουν το P45 σας ώστε να το πάτε στο νέο εργοδότη σας. Το P45 θα το χρειαστείτε επίσης εάν κάνετε αίτηση για Jobseekers Allowance μέσω του Jobcentre σας.


Και τέλος, κάτι που δεν ήξερα και με ''έκαψε'' πριν λίγο καιρό.....

Στην Αγγλία το κράτος είναι πολύ αυστηρό όσον αφορά τη φορολογία των ατόμων που έχουν δύο δουλειές. 

Εάν κάποιος δουλεύει δύο επίσημες δουλειές, τότε το κράτος του αφαιρεί το μισό μισθό από τη δεύτερη δουλειά του και δε σας επιτρέπει να κερδίσετε και τους δύο μισθούς ολόκληρους. 

Όσον αφορά την εργασία μέσω  Umbrella Companies, το κράτος, για κάποιο ανεξήγητο λόγο αντιλαμβάνεται το  Umbrella Company ως κανονική εργασία, ακόμη και εάν δεν υπάρχει εγγυημένη δουλειά κάνοντας Supply Teaching ή Bank Cover.  
Τί σημαίνει αυτό? 
Οτι αν είστε εγγεγραμμένοι με περισσότερα απο ένα Agencies τα οποία δεν έχουν το ίδιο  Umbrella Company, το κράτος θα το εκλάβει αυτό ως δύο ή παραπάνω δουλειές και θα σας φορολογήσει αναλόγως.

Μπορεί να έχετε εγγραφεί με δύο γραφεία  και να έχετε δύο διαφορετικά  Umbrella Companies και τα γραφεία αυτά να σας στείλουν ελάχιστα για δουλειά. Ωστόσο το κράτος υποθέτει οτι έχετε δύο μόνιμες full time δουλειές και έτσι θα επιλέξει αυθαίρετα και τυχαία ποιά απο τις δύο δουλειές θα φορολογήσει στο μισό.

Εάν λοιπόν εγγραφείτε με περισσότερα απο ένα Agencies για supply work, κάτι που πολλοί απο εμάς κάνουμε για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες για bookings, 
προτιμήστε να έχετε το ίδιο  Umbrella Company για όλα τα γραφεία.
Εαν χρησιμοποιήσετε πάνω απο ένα  Umbrella Companies τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον HMRC και να τους ενημερώσετε ωστε να ρυθμίσουν το φορολογικό σας κωδικό ως 50-50. Έτσι θα σας φορολογούν εν μέρει απο τη μία δουλειά και εν μέρει απο την άλλη ωστε να πάρετε ένα αξιοπρεπές ποσό.

Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.

Wednesday, 3 August 2016

Επαγγελματίες Υγείας στην Αγγλία: Αναγνώριση, αποκατάσταση και προοπτικές


Ξέρω, ξέρω. 
Καθότι οι περισσότεροι αναγνώστες του Blog αυτού τυχαίνει να είστε συνάδελφοι, 
σίγουρα θα αναρωτηθήκατε 
''Τί δουλειά έχουν οι Επαγγελματίες Υγείας σε ένα Blog για Νηπιαγωγούς''?

Η αλήθεια είναι οτι σαν επαγγέλματα, πολλά επαγγέλματα υγείας δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εκπαίδευση.
Ωστόσο, τόσο οι πολλές ερωτήσεις που έλαβα κατα καιρούς απο Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές και άλλους επαγγελματίες απο Ελλάδα, όσο και το οτι τυχαίνει ευτυχώς να έχω κάποιες γνώσεις πάνω στο θέμα, οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του άρθρου. Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε όλους τους επαγγελματίες υγείας όπως Νοσοκόμους, Μαίες, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγους και άλλους παρόμοιους επαγγελματίες που εξετάζουν το ενδεχόμενο της μετανάστευσης.


Ξεκινώντας, καθότι τα επαγγέλματα υγείας στην Αγγλία είναι πολλά και διαφορετικά, δεν αναγνωρίζονται όλα απο τον ίδιο εθνικό οργανισμό.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν οι εξής οργανισμοί αναγνώρισης:
 • Health and Care Professions Council: Αναγνωρίζει επαγγελματίες όπως Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσοκομειακούς Ψυχολόγους. Επειδή όμως πολλούς Αγγλικούς όρους τέτοιων επαγγελμάτων δε τους γνωρίζω στα Ελληνικα, σας παραθέτω την ακριβή λίστα με τα επαγγέλματα που υπάγονται σε αυτόν τον οργανισμό: 
Arts Therapist
Biomedical Scientist
Chiropodist/ Podiatrist
Clinical Scientist
Dietitian
Hearing Aid Dispenser
Occupational Therapist
Operating Department Practitioner
Orthopodist
Paramedic
Physiotherapist
Practitioner Psychologist
Prosthetist/ Orthotist
Radiographer
Social Worker in England
Speech and Language Therapist

Υποκατηγορία είναι το Chartered Society of Physiotherapists το οποιο αναλαμβανει την αναγνώριση Φυσιοθεραπευτών.

 • British Association of Counselling and Psychotherapy: Αφορά Ψυχολόγους όλων των ειδικοτήτων, και μια υποκατηγορία τους, γνωστούς στην Αγγλία ως Counsellors (κάτι σαν συμβουλευτικοί ψυχολόγοι). Ο οργανισμός που προσφέρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στους Ψυχολόγους ειναι ο BPSΑναγνώριση των Ελλήνων Επαγγελματιών Υγείας:
Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας απο την Ελλάδα αναγνωρίζονται για εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο εφόσον ακολουθήσουν τη διαδικασία αναγνώρισης του τίτλου τους. 
Αναλόγως στο οργανισμό αναγνώρισης στο οποίο υπάγεστε, η διαδικασία θα είναι λιγότερο ή περισσότερο χρονοβόρα. Τα περισσότερα απο αυτά τα επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα αυτά που ανήκουν στο HCPC ή στο NMC προϋποθέτουν αντιστοίχιση μέσω του οργανισμού αλλα και τεστ Αγγλικών IELTS στο οποίο απαιτείται τουλάχιστον βαθμός 7 για να μπορέσετε να εγκριθείτε. 


 • Εάν το επάγγελμά σας υπάγεται στο Nursing and Midwifery Council: 

Εάν είστε Νοσοκόμος ή Μαία, τότε θα πρέπει να αντιστοιχίσετε τον τίτλο σας όπως περιγράφεται στο link. Θα σας ζητηθεί επιπλέον ένα τεστ Αγγλικών IELTS με βαθμό τουλάχιστον 7. • Εάν το επάγγελμά σας υπάγεται στο HCPC/ CSP:

Για να αναγνωριστείτε στην Αγγλία θα πρέπει να κάνετε αντιστοίχιση του τίτλου σας όπως περιγράφεται στο linkΘα σας ζητηθεί επιπλέον ένα τεστ Αγγλικών IELTS με βαθμό τουλάχιστον 7. • Εάν το επάγγελμά σας υπάγεται στο BPS:

Εαν είστε Ψυχολόγος τότε η αντιστοίχιση σας θα πρέπει να γίνει όπως περιγράφεται στο link. Μέχρι στιγμής δεν έχω κάποια πληροφορία για τεστ Αγγλικών αλλα αυτό θα μπορέσετε να το ρωτήσετε στον οργανισμό μέσω email.


Απορροφητικότητα:

Κάποια απο τα επαγγέλματα υγείας έχουν δυνατότητες απασχόλησης στο NHS, ενώ κάποια όχι. 
Για παράδειγμα οι Νοσοκόμοι και οι Μαίες, οι Νοσοκομειακοί Ψυχολόγοι αλλα και κάποιοι Εργοθεραπευτες, Λογοθεραπευτές και Φυσιοθεραπευτές μπορούν να απασχοληθούν σε θεσεις του NHS.

Απο προσωπική εμπειρία πολύ κοντινών μου προσώπων, γνωρίζω οτι μέχρι στιγμής υπάρχει τεράστια ζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για Νοσοκόμους και Μαίες, ενω το σύστημα υγείας πνίγεται απο την ανάγκη για προσωπικό στα Νοσοκομεία.

Μέτρια ζήτηση και ευκαιρίες υπάρχουν για Εργοθεραπευτές, ενώ η κατάσταση ειναι πολύ πιο κορεσμένη για Λογοθεραπευτές. 

Πολλοί αν όχι οι περισσότεροι Ψυχολόγοι τείνουν να έχουν το δικό τους γραφείο ενώ μερικοί έχουν και part time δουλειές σε κέντρα και Νοσοκομεία.
Αποδοχές:
Οι μισθοί των Επαγγελματιών Υγείας διαφέρουν αναλόγως ωρών και καθηκόντων. 

Οι μισθοί των επαγγελματιών του NHS υπάγονται στην κλίμακα NHS Payscale την οποία θα δείτε εδώ. Μπορείτε να δείτε τους μισθούς στα υπόλοιπα επαγγέλματα που δεν υπάγονται στο NHS εδώ. 
Είμαι ανειδίκευτος/η. Πώς μπορώ να καταρτιστώ σε επαγγέλματα υγείας στην Αγγλία?


 • Εαν θέλετε να σπουδάσετε Λογοθεραπεία ή Εργοθεραπεία, θα πρέπει είτε να ολοκληρώσετε ένα προπτυχιακό πρόγραμμα 3-4 ετών που να αναγνωρίζεται απο τον HCPC και που συνήθως πριμοδοτείται απο το NHS. Εαν έχετε ήδη πτυχίο τότε μπορείτε να μεταβείτε στο δωρεαν μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, εφόσον το πτυχίο σας είναι παρεμφερές.
 • Εαν σας ενδιαφέρει η Φυσικοθεραπεία, τότε μπορείτε να ολοκληρώσετε ένα πρόγραμμα κατάρτισης που θα βρείτε σε αυτή τη μηχανή αναζήτησης. Βεβαιωθείτε οτι υπάγεται και αναγνωρίζεται απο τον HCPC.
 • Εαν σας ενδιαφέρει η Ψυχολογία και έχετε ήδη παρεμφερές Πανεπιστημιακό Πτυχίο (πχ Εκπαίδευση, Κοινωνική Εργασία, κλπ) τότε θα χρειαστεί να ολοκληρώσετε ένα Psychology Conversion Course το οποίο διαρκεί 1-2 χρόνια και το οποίο θα πρέπει να αναγνωρίζεται απο τον BPS όπως αυτό εδώ. Εάν δέν έχετε πτυχίο, τότε θα πρέπει να ολοκληρώσετε ένα προπτυχιακό πρόγραμμα το οποίο διαρκεί 3-4 χρόνια και θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένο για membership απο τον BPS. Στη συνέχεια και για να μπορέσετε να εξασκήσετε το επάγγελμα θα πρέπει να  μεταβείτε σε ειδικότητα επιπέδου Διδακτορικού. 
 • Εναλλακτικά αντί της Ψυχολογίας μπορείτε να σπουδάσετε σε ένα προπτυχιακό αναγνωρισμένο πρόγραμμα Counselling εαν αυτο που σας ενδιαφέρει είναι η συμβουλευτική ψυχολογία.


Μπορούν οι Εκπαιδευτικοί να μεταβούν σε Επαγγέλματα Υγείας?

Ενώ κάποια επαγγέλματα όπως αυτό του Νοσοκόμου ή της Μαίας απαιτούν εξ'ολοκλήρου κατάρτιση στο αντικείμενο μέσω των απαραίτητων σπουδών,
κάποια άλλα επαγγέλματα μπορούν να γίνουν προσβάσιμα  απο Νηπιαγωγούς και λοιπούς Εκπαιδευτικούς. 
Κάποια αντικείμενα όπως αυτό του Λογοθεραπευτή παρέχουν μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία αναγνωρίζονται απο τον HCPC και τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν άτομα με Πανεπιστημιακό Πτυχίο. Πολλά απο αυτά τα προγράμματα χρηματοδοτούνται απο το NHS.

 Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να βρείτε τα Πανεπιστήμια που προσφέρουν τέτοια προγράμματα και να επικοινωνήσετε μαζί τους.


Τέλος, να θυμάστε οτι όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Αγγλία τα Νοσοκομειακά επαγγέλματα απαιτούν εξαντλητικές βάρδιες, υπερωρίες νυχτερινά ωράρια και ατέλειωτη υπομονή.Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.