Thursday, 14 July 2016

Ταυτότητα ή Διαβατήριο? Σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε


Το θέμα ταυτότητας/ διαβατηρίου έχει αποτελέσει μία απο τις βασικές και συχνές ερωτήσεις απο τότε που δημιούργησα το blog. 
Λίγο το οτι κυκλοφορεί η φήμη για την αυστηρότητα των Άγγλων όσον αφορα τα διαβατήρια, όσο και η άγνοια των νέων μεταναστών που δεν έχουν ξαναταξιδέψει οδηγούν σε απορίες όσον αφορά το κατάλληλο είδος ID.

Αυτό το θέμα έχει αποτελέσει και αιτία για διαφωνίες και ''καυγαδάκια'' ανάμεσα σε εργαζόμενους εντός Αγγλίας καθότι οι συνάδελφοι μετανάστες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Απο τη μία βρίσκονται οι ''Εγώ ήρθα με την ταυτότητα και δεν είχα κανένα πρόβλημα'',
και απο την άλλη οι ''Κάποια στιγμή θα την πατήσεις χωρίς διαβατήριο''.
Η αλήθεια είναι οτι προσωπικά ανήκω στη δεύτερη κατηγορία, όχι μόνο γιατι πλέον γνωρίζω τον τρόπο λειτουργίας και τα προαπαιτούμενα σε όλους τους τομείς της Αγγλικής Εκπαίδευσης, ιδιωτικό και δημόσιο, αλλα και λόγω του οτι πρόσφατα θα είχα χάσει μια πολύ καλή δουλειά σε κρατικό σχολείο εάν δεν είχε τύχει να έχω ΚΑΙ διαβατήριο εκτός της ταυτότητας.


Για να μην πολυλογούμε όμως με αυθαίρετες και προσωπικές απόψεις, ας δούμε μερικά επίσημα και εξακριβωμένα facts όσον αφορά το διαβατήριο και την ταυτότητα στην Αγγλία:


 • Στην Αγγλία αλλα και ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο η διαδεδομένη μορφή ταυτότητας είναι αποκλειστικά και μόνο το διαβατήριο, ενώ ως δευτερεύουσα μορφή χρησιμοποιείται και το Αγγλικό Drivers Licence. 

 • Παρά το γεγονός οτι οι Ευρωπαϊκές ταυτότητες είναι νομικά αναγνωρισμένες και επιτρέπουν τη μετακίνηση και τα ταξίδια, πολλοί ντόπιοι Άγγλοι δεν γνωρίζουν την ταυτότητα ως έγγραφο, ειδικά εάν δεν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί Άγγλοι υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών εντός Αγγλίας να μην γνωρίζουν τη νομική υπόσταση της ταυτότητας και να μην την εμπιστεύονται όταν την προσκομίσετε. Αυτό τους οδηγεί πολλές φορές να σας ζητήσουν και κάποια άλλη μορφή ID (Passport/ Drivers Licence). Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές συνάδελφοι απο εμάς δε συναντήσαμε πρόβλημα προσκομίζοντας την ταυτότητά μας για έκδοση DBS ή για αιτήσεις εργασίας, ενώ κάποιες άλλες συνάδελφοι συνάντησαν και στις δύο περιπτώσεις σημαντικές δυσκολίες.

 • Το διαβατήριο είναι η βασική προϋπόθεση για απασχόληση σε κρατικά σχολεία ή Children's Centres της Αγγλίας. Πρόσφατα όταν προσκόμισα την ταυτότητά μου στην καινούρια μου δουλειά, η οποία ήταν η πρώτη μου δημόσια διδακτική θέση, με ενημέρωσαν οτι δε μπορούσαν να τη δεχτούν και οτι ήταν απαραίτητο να προσκομίσω το διαβατήριό μου. Kαι όχι μόνο αυτό αλλα εάν δεν ''έτρεχα'' να προσκομίσω το διαβατήριο μέσα στις επόμενες λίγες ώρες, η μηνιαία μου πρώτη πληρωμή θα ερχόταν μαζί με την πληρωμή του δεύτερου μήνα, κάτι που σημαίνει οτι δε θα με πλήρωναν για δύο μήνες!

 • Παρόμοιο πρόβλημα συνάντησαν πολλές συνάδελφοι κάνοντας αίτηση για DBS καθότι απαιτούσαν δύο ''Proofs of ID''. Η κολλητή μου φίλη αναγκάστηκε να τρέχει στο αστυνομικό τμήμα της Αγγλίας για αποτυπώματα καθότι δεν δέχονταν μόνο την ταυτότητά της.Ας κάνουμε λοιπόν μία σύνοψη:

 • Η ταυτότητα θα είναι αρκετή για να ξεκινήσετε στην Αγγλία δουλεύοντας σε κάποιο Nursery αν και ενδέχεται να ταλαιπωρηθείτε με το DBS, όχι όμως για να διδάξετε σε μόνιμη θέση σε κρατικό σχολείο.
 • Για να διδάξετε στον κρατικό τομέα, το διαβατήριο είναι απαραίτητο. Πολλές φορές κάποιοι φορείς ζητούν να δουν και την ταυτότητα και το διαβατήριο. 

Η προσωπική μου συμβουλή είναι απλή: 
Βγάλτε διαβατήριο!!!
Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.

Saturday, 9 July 2016

Η έννοια του Differentiation στην Αγγλική Εκπαίδευση

Εάν δεν έχετε ακόμη διδάξει σε σχολεία της Αγγλίας. ίσως να μην είστε εξοικειωμένοι με τον όρο Differentiation.
Αυτό άλλωστε είναι κάτι απόλυτα λογικό, καθότι ο όρος Differentiation δε συναντάται ούτε χρησιμοποιείται πολύ στον ιδιωτικό τομέα. 
Απο τη μία η ανάγκη για εξασφάλιση πελατείας-γονέων στα ιδιωτικά σχολεία, και απο την άλλη το νεαρό της ηλικίας των παιδιών στα Day Nurseries, αλλα και το υπόβαθρο των παιδιών που φοιτούν στον ιδιωτικό τομέα, καθιστούν πολλες φορες την εφαρμογή του Differentiation αδύνατη.Τί εννοούμε όμως με τον όρο αυτό?

Με τον όρο Differentiation στην Αγγλική Εκπαίδευση, αναφερόμαστε κυρίως στη διαφοροποίηση ενός μαθήματος ωστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις γνώσεις των μαθητών με διαφορετικές ικανότητες αλλα και  νοητικες, κινητικές ή/και γλωσσικές ανάγκες.
Το Differentiation αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό ενός τυπικού μαθήματος σε οποιαδήποτε τάξη Δημοτικού Σχολείου στην Αγγλία, ξεκινώντας απο το Nursery Class και φτάνοντας εως τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Για να κατανοήσουμε τον όρο στην πράξη όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα διαφορετικά είδη μαθητών που φοιτούν σε ένα Αγγλικό Σχολείο, αλλα και τις ανάγκες τους.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το υπάρχον Εκπαιδευτικό Σύστημα στην Αγγλία, νομικά ορίζονται οι εξής κατηγορίες μαθητών σε μια σχολική τάξη:

 • Higher Ability
 • Medium Ability
 • Lower Ability
 • SEN  Pupils
 • EAL Pupils

 • Higher Ability: Με τον όρο αυτο αναφερόμαστε στην ομάδα μαθητών με τις υψηλότερες επιδόσεις σε μια ταξη. Οι επιδόσεις αυτες κρίνονται κυριως με την αποδοση των μαθητων στα δυο Core Subjects, English and Maths. Πολλες φορες θα συναντησετε αυτη την κατηγορια ως Gifted and Talented. Πολλα σχολεια δεν προτιμουν τον ορο Ability, και τον αντικαθιστουν με τη λεξη Attainers. 
 • Μedium Ability: Συνηθως με τον ορο αυτο αναφερομαστε στην ομαδα των μαθητων που εχει μεσαιες επιδοσεις. 
 • Lower Ability: Αυτη η κατηγορια αφορα τους μαθητες με τις χαμηλότερες επιδόσεις σε μια ταξη, κυρίως στα μαθήματα English and Maths. Oπως και στις προηγούμενες κατηγορίες, πολλές φορές ο όρος Ability αντικαθίσταται με το Attainer.
 • SEN Pupils: Η κατηγορία αυτη αφορα τους μαθητές με Ειδικές Ανάγκες ή Μαθησιακές Δυσκολίες. Στην πλειονότητα τους, οι μαθητές αυτής της ομάδας έχουν διαγνωσθεί απο το κράτος με αυτισμό ενώ κάποιοι άλλοι με Δυσπραξία ή Δυσλεξία. Μαθητές με Αυτισμό πολλές φορές λαμβάνουν παράλληλη στήριξη απο κάποιο άτομο μέσα στην τάξη.
 • EAL Pupils: Με τον όρο EAL, δηλαδή English as an Additional Language, αναφερόμαστε στους μαθητές που μιλούν Αγγλικά ώς πρόσθετη γλώσσα, δηλαδή που δεν έχουν ως μητρική γλώσσα την Αγγλική. Σε σχολεία του Λονδίνου, η πλειονότητα των μαθητών είναι EAL. Ωστοσο καθοτι οι EAL μαθητές έχουν διαφορετικά επίπεδα γνώσης Αγγλικών (απο native εώς ελάχιστα), υπάρχει μία ειδική κλίμακα γνωστή ως EAL Scale η οποία καλείται να ελέγξει και να βαθμολογίσει τη γνώση Αγγλικής των μαθητών ωστε να μπορει να τους υποστηρίξει στην τάξη αναλόγως. Με ποιο τρόπο εφαρμόζεται το Differentiation σε μια τάξη? 

Κάθε σχολεί έχει το δικό του τρόπο Differentiation. Ωστόσο η γενική γραμμή που εφαρμόζεται απο τα περισσότερα σχολεία της Αγγλίας, χρησιμοποιεί το Differentiation σε τρία σημεία:
 1. Planning
 2. Διδασκαλία
 3. Εκπαιδευτικό Υλικό
1. Planning
Σε ένα Planning, δηλαδή πρόγραμμα διδασκαλίας, το Differentiation αναφέρεται καθαρά ως ξεχωριστή κατηγορία. Ορίζεται αναλυτικά με ποιό τρόπο σε μία δραστηριότητα θα υποστηριχτούν οι διαφορετικές ομάδες μαθητών σε μία τάξη. Διδάσκοντας ένα μάθημα πρέπει πάντα να λάβουμε υπ'οψιν μας με ποιο τρόπο θα επεκτείνουμε τη γνώση των Higher Attainers που ενδέχεται να βρουν το μάθημα υπερβολικά εύκολο, με ποιο τρόπο θα υποστηρίξουμε τυχόν δυσκολίες των Medium Attainers, πώς θα υποστηρίξουμε τους Lower Attainers και με ποιο τροπο θα εφαρμόσουμε τη δραστηριοτητα ωστε να ειναι προσβάσιμη στις δικές τους ικανότητες. Επιπλέον θα πρέπει να ορίσουμε ξεκάθαρα με ποιόν τρόπο θα υποστηρίξουμε EAL/ SEN Learners ωστε να αποκτήσουν γνώσεις μέσω του μαθήματος με βάση τις δικές τους ανάγκες.

2. Διδασκαλία
Κατα τη διάρκεια ενός μαθήματος, το Differentiation λαμβάνει χώρο με τη διαφοροποίηση του εκπαιδευτικού μας στόχου ανάλογα με το μαθητή που έχουμε μπροστά μας. Για παράδειγμα ενώ περιμένουμε απο έναν Higher Attainer να καταλάβει και να επεκτεινει με τη συμμετοχή του ένα θέμα διδασκαλίας, την ίδια στιγμή πρέπει να φροντίσουμε ωστε οι μαθητές με χαμηλότερες επιδόσεις να έχουν την κατεύθυνση που χρειάζονται ωστε να σημειώσουν και αυτοί πρόοδο.

3. Εκπαιδευτικό Υλικό
Το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε σε μια τάξη πρέπει να διαφοροποιείται σε κάθε ομάδα μαθητών ανάλογα με τις ικανότητες και τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, διδάσκοντας ένα μάθημα English σε μια τάξη Πρώτης Δημοτικού, π.χ. το να γράψουν μία κάρτα Χριστουγέννων, είναι σημαντικό να παρέχουμε word bank στους Higher Attainers και να τους δώσουμε υψηλούς στόχους όπως τα όμορφα γράμματα ή τη χρήση Power Words, ενώ την ίδια στιγμή να διαφοροποιήσουμε το στόχο στους Lower Attainers, για παράδειγμα να τους δώσουμε το στόχο του να γράψουν μία ολόκληρη πρόταση 5 λέξεων που να μπορεί να διαβαστεί καθαρά χρησιμοποιώντας διαστήματα. Επιπλέον ενδέχεται Lowes Attainers, EAL και SEN μαθητές να χρειαστούν περισσότερο οπτικό υλικό ή φωτογραφίες για να βοηθηθούν, ενώ ενδέχεται κάποιοι EAL μαθητές να μη μπορούν ακόμη να γράψουν και να χρειαστεί μοναδικός στόχος μας γιαυτούς να είναι να μπορέσουν να μάθουν λεξιλόγιο σχετικό με το μάθημα.

Φτιάχνοντας το Planning σας, είτε βρίσκεστε σε μια μίνιμη θέση σε σχολείο, είτε σας έχουν καλέσει σε δοκιμαστικό μάθημα, είναι σημαντικό το Differentiation σας να περιλαμβάνεται ξεκάθαρα στους εκπαιδευτικούς σας στόχους.

Ας δούμε ένα παράδειγμα Differentiation στην πράξη όπως θα εμφανιζόταν
 1. Στο Planning
 2. Στη διδασκαλία
 3. Στο Εκπαιδευτικό Υλικό1. Planning

Lesson: English
Age: Reception

Learning Objective: Pupils write a postcard to a friend about their holiday.

Success Criteria: 
 • I can write a sentence using finger spaces, capital letter and a full stop.
 • I can use connectives (and)
 • I can use my sounds to write irregular words

Differentiation:
HA: To use power words to describe their holiday writing at least 4 sentences.
MA: To use a word bank to help themselves to describe their holiday to a friend.
LA: To be supported to hold a sentence verbally and then write it using spaces and a full stop.
EAL: To be supported  with pictures to say a full sentence about a holiday and to be encouraged to write some relevant words. Provide Sound Mats (υποθέτουμε οτι αυτοί οι μαθητές δε μιλούν καθόλου Αγγλικά)
SEN: To use pictures to say words they can see related to a holiday. To be supported by Teaching Assistant to write relevant sounds/ words.2. Διδασκαλία
Κατα τη διδασκαλία ενός τέτοιου μαθήματος, οι HA Pupils θα έπρεπε να υποστηριχτούν με ερωτήσεις που να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τους και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους. Οι LA θα έπρεπε να υποστηριχτούν με ερωτήσεις που να απευθύνονται στις εμπειρίες και το λεκτικό τους επίπεδο. Μαθητές EAL,  με απόσπαση προσοχής ή Ειδικές Ανάγκες ενδέχεται να είχαν τις δικές τους εκτυπωμένες φωτογραφίες κατα τη διάρκεια της ομαδικής διδασκαλίας στο χαλί για να βοηθηθούν ωστε να κατανοήσουν το μάθημα. 

3. Διδακτικό Υλικό
Το διδακτικό υλικό θα ήταν προσαρμοσμένο σε διαφορετικά είδη μαθητών. Οι HA θα έπρεπε να έχουν προκλήσεις όπως word bank και challenges για να βελτιώσουν τη δουλειά τους, ενώ οι LA θα έπρεπε να έχουν sound mats για να βοηθηθούν να γράψουν σωστά τα γράμματα με σωστή κατεύθυνση. Θα έπρεπε να υπάρχει οπτικό υλικό για EAL/ SEN Learners είτε με μορφή video είτε με επιπλέον εκτυπωμένο υλικό. Επιπλέον ενδέχεται μαθητές με εντονη κινητικότητα ή με δυσκολία συγκέντρωσης να είχαν υλίκό όπως τουβλάκια ή πλαστελίνη για να φτιάξουν αυτό που θα γράψουν αργότερα.

Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε με ακρίβεια τους μαθητές που θα υποστηρίξουν οι επιπλέον ενήλικες σε μία τάξη, είτε πρόκειται για τους Teaching Assistants είτε Volunteers που ενδέχεται να έχετε εκείνη τη μέρα.
Σε μία μόνιμη τάξη συνήθως θα γνωρίζετε απο την αρχή τον αριθμό των επιπλέον ενηλίκων που θα σας υποστηρίξουν, ενώ σε δοκιμαστικό μάθημα, τυχόν πληροφορία θα σας δοθεί εξ'αρχης (αλλα δε χάνετε και κάτι να ρωτήσετε)!


Σε μια συνηθισμένη τάξη, ειδικά απο την Πρώτη Δημοτικού και άνω, οι μαθητές κάθονται σε τραπέζια διαχωρισμένα σε attainment groups. Κάθε ομάδα μαθητών δουλεύει αναλόγως των ικανοτήτων της.

Μιά τελευταία συμβουλή: Να θυμάστε πάντα να ρωτάτε για το ακριβές προφίλ των μαθητών που πρόκειται να διδάξετε σε ένα δοκιμαστικό μάθημα. 
Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στο να ρωτήσετε το επίπεδό τους στη γραφή, τον αριθμό των EAL μαθητών, αλλα και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν όσον αφορά τα Attainment Groups καθότι κάποια (αν και όχι όλα) απο τα σχολεία μπορεί να μη χωρίζουν τους μαθητές σε attainment groups κατα τη διάρκεια της διδασκαλίας. 

Tuesday, 5 July 2016

Brexit: Και τώρα τί?Αυτός ο μήνας μας έπιασε όλους ''αδιάβαστους''. 

Νόμιζα οτι μετά απο τόσα χρόνια σε αυτή τη χώρα τα είχα δεί και είχα μάθει να τα προβλέπω όλα, και κυρίως τους Βρεττανούς.

Λίγο όμως το φρικτό και γεμάτο βροχές Αγγλικό καλοκαίρι, λίγο η μετακόμιση που ήρθε μαζί με την καινούρια δουλειά, λίγο οι εκλογές, περίμενα οτι τον Ιούνιο θα έρχονταν τα πάνω κάτω.

Τίποτα όμως δε θα μπορούσε να με έχει προετοιμάσει για το αποτέλεσμα των εκλογών σε μια χώρα που ''κρέμεται'' απο τους μετανάστες της. Σε μια χώρα που ο μέσος Άγγλος είναι πια μετανάστης δεύτερης γενιάς, που ο μέσος GP είναι Ασιατικής καταγωγής και οπου 85% των μαθητών σε οσα σχολεια δίδαξα ήταν μετανάστες.
Το βράδυ πριν τα αποτελέσματα των εκλογών πήγα για ύπνο ήσυχη. Άλλωστε με είχαν καθησυχάσει οι Άγγλοι φίλοι μου οτι θα ψήφιζαν ''stay''.
Ξυπνώντας όμως το πρωί και λαμβάνοντας βομβαρδισμό μηνυμάτων τόσο απο την οικογένεια μου όσο και απο εσάς, νόμισα κυριολεκτικά οτι ονειρευόμουν.

Η αλήθεια ειναι μια: Η Βρετανία ψήφισε οτι θέλει να φύγει απο την Ευρωπαικη Ένωση.

Και αυτο δημιουργεί πανικό σε όλους εμάς που παλέψαμε τόσα χρόνια για κάτι καλύτερο, που αφήσαμε οικογένειες και κόσμους ολόκληρους αλλα και όσους ήλπιζαν να έρθουν στο μέλλον για να μπορέσουν επιτέλους να δουλέψουν αξιοπρεπως. Τί θα γίνει λοιπόν με εμάς τους μετανάστες?

Και με ποιό τρόπο θα επηρεάσει αυτό τους Νηπιαγωγούς και λοιπούς Εκπαιδευτικούς?


Αρχικά ας δούμε μερικές νομικές πλευρές:


 • Σύμφωνα με το αρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, μια χώρα αποχωρεί απο την Ευρωπαϊκή Ένωση δύο χρόνια μετά τη δήλωση της αποχώρησης της, εκτός εαν η χώρα επιλέξει και δηλώσει διαφορετικά. Σε απλή μετάφραση, η Αγγλία θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως τις αρχές του 2019.
 • Η Μεγάλη Βρεττανία έχει αποχωρήσει απο τη συνθήκη Σένγκεν για την ελεύθερη μετακίνηση. Αυτό σημαίνει οτι μετά την αποχώρησή της απο την Ε.Ε, δεν θα υποστηρίζεται νομικά η ελεύθερη μετακίνηση μεταναστών απο άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, εκτός εαν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει κάποιο καινούριο νόμο μετά την αποχώρηση που να επιτρέπει τη μετακίνηση. 
 • Βάσει νόμου, επιτρέπεται η παραμονή σε μετανάστες με Permanent UK Residence  Card ή με Αγγλική υπηκοότητα.


Ποιά είναι η παρούσα κατάσταση μετά τις εκλογές?

Δυστυχώς η σύγχυση που επικρατεί ειναι τεράστια, σε σημείο που να μη μπορώ να σας παρέχω τις πληροφορίες που θα ήθελα. Μπορώ όμως με σιγουριά οτι μετά το referendum επικρατεί η εξής κατάσταση:

 • Το Λονδίνο, η Σκωτία και η Ιρλανδία απαιτούν referendum για να αναγνωριστούν ως ανεξάρτητα, καθοτι ψήφισαν στην πλειονότητά τους να παραμείνουν στην Ε.Ε.

 • Μετά τις εκλογές ο Cameron παραιτήθηκε, και την προεδρία διεκδικούν τρία άτομα, απο τα οποία το ένα, η Theresa May, θέλει την αποχώρηση όλων των μεταναστών απο την Αγγλία μετά το Brexit.

 • Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν δηλώσει κατηγορηματικά οτι το να διώξουν τους υπάρχοντες μετανάστες μπορεί να καταστρέψει οικογένειες αλλα και την οικονομία και έτσι δε θα επιχειρούσαν να διώξουν όσους ήδη εργάζονται στην Αγγλία.

 • Η αντιπαράθεση είναι έντονη ενώ οι υπάρχοντες υποψήφιοι αρνούνται να δηλώσουν επίσημα τί σκοπευουν να κάνουν με τους μετανάστες.

 • Απο τη στιγμή του αποτελέσματος του referendum, έχουν ξεσπάσει πολλά ρατσιστικά και ξενοφοβικά επεισόδια προς μετανάστες.

Τί θα γίνει με τους Έλληνες μετανάστες που εργάζονται ήδη στην Αγγλία?

Προσωπικά θεωρώ γελοιότητα την ιδέα και μόνο οτι η κυβέρνηση θα διώξει τους υπάρχοντες εργαζόμενους μετανάστες. Ωστόσο μέχρι στιγμής το μόνο που μπορώ να δηλώσω επίσημα είναι οτι για τα επόμενα δύο χρόνια δε θα μας ''πειράξει'' κανείς. Όσον αφορά το μακροπρόθεσμο μέλλον μας, θα πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Ωστόσο είναι σημαντικό να έχετε υπ'όψιν σας και τα εξής:
 1. Όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Αγγλίας που δουλεύουν και ζουν στην Αγγλία 5 συνεχόμενα έτη δικαιούνται Βρετανικό διαβατήριο. (κάντε κλικ για να πάτε στο αντίστοιχο link)
 2. Τα άτομα που ζούν και εργάζονται μόνιμα στην Αγγλία για 5 χρόνια ή και λιγότερα αναλόγως συνθηκών, δικαιούνται Residence Card.
Αυτό σημαίνει οτι εάν είστε ήδη στην Αγγλία τα τελευταία 3 χρόνια ή και περισσότερα, ίσως να θέλετε να σκεφτείτε το ενδεχόμενο της Βρετανικής υπηκοότητας την οποία θα δικαιούστε στις αρχές του 2019, δηλαδή μέχρι να φύγει η Βρετανία απο την Ε.Ε. Λάβετε υπ'οψιν σας οτι κοστίζει 1000£.Τί θα συμβεί με τους Έλληνες μετανάστες που σκοπεύουν να έρθουν στην Αγγλία? Αξίζει τον κόπο η μετανάστευση εν όψει Brexit?


Εάν είστε ακόμη στην Ελλάδα και σκέφτεστε να έρθετε στην Αγγλία, είναι σίγουρο οτι μέχρι τις αρχές του 2019 δε θα έχετε κάποιο πρόβλημα. Η προσωπική μου συμβουλή είναι να μη διστάσετε να έρθετε γιατι
 1. Ακόμη και εάν σας διώξουν μετά απο 1-2 χρόνια δουλειάς στην Αγγλία, θα έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να βρείτε δουλειά σε Αγγλόφωνο περιβάλλον κάποιας άλλης χώρας ή ακόμη και της Ελλάδας, σε σχέση με τις πιθανότητες που θα έχετε εαν παραμείνετε στην Ελλάδα.
 2. Ενδέχεται άν βρείτε μόνιμη θέση να μη σας επηρεάσει το Brexit, και 
 3. Θα είναι μία πολύτιμη εμπειρία ζωής.
Με ποιό τρόπο μπορώ να ενημερωθώ για τις εξελίξεις?

Δέ θα ήταν κακό (wouldn't hurt, που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι), να παρακολουθείτε τον τύπο όσο μπορείτε, αρκεί να αποφύγετε ρατσιστικές πηγές όπως η Daily Mail.
Ωστόσο θα σας ενημερώσω όταν έχω εμπεριστατωμένες πληροφορίες καθότι προσπαθώ να αποφεύγω την άσκοπη φλυαρία καθότι σπέρνει μόνο πανικό και θλίψη.

Καλή υπομονή σε όλους!

Χριστίνα Π.
Friday, 10 June 2016

Συγκατοικιση: H εμπειρια μου, και tips επιβίωσης!


Για τους περισσοτερους μεταναστες, η συγκατοικιση στην Αγγλια και ειδικα στο Λονδινο ειναι δεδομενη.
Αυτο ειναι αλλωστε μια λογικη εξελιξη για οσους απο εμας ξεκιναμε με εναν μισθο 15000£ το χρονο και χωρις οικονομιες.

Και εαν κρινουμε απο τη νομοθεσια που οριζει οτι για να μεινει μονος του καποιος χρειαζεται να κερδιζει τουλαχιστον το διπλασιο του μισθου του,  απο το οτι ο μεσος εργαζομενος στην Αγγλια κερδιζει 15000£-20000£ στην αρχη της καριερας του, και οτι η ελαχιστη τιμη για μια γκαρσονιερα ή διαμερισμα ειναι 900£ το μηνα, καταλαβαινουμε για ποιο λογο το να ζησετε μονοι σας θα ειναι αδυνατον τουλαχιστον στην αρχη.

Θεωρω οτι η συγκατοικιση ειναι κατι που εχει δαιμονοποιηθει απο πολλους Ελληνες. 
Ο τροπος που εχουμε μεγαλωσει, σε συνδυασμο με τις τιμες των ενοικιων, εχει ως αποτελεσμα πολυ λιγοι απο εμας στην Ελλαδα να καταφευγουμε στη συγκατοικιση και ετσι το να μεινουμε με αγνωστους στην Αγγλια φανταζει αδυνατον.
Πολλες φορες οταν μιλαμε για συγκατοικιση ισως φανταζεστε μια κουζινα γεματη ατομα και εσας στην ουρα να μην εχετε πού να μαγειρεψετε. Ενα μπανιο με ατομα να περιμενουν απ'εξω κρατωντας τις πετσετες τους, κι εσεις να αργειτε στη δουλεια γιατι δεν εχετε πλυνει ακομα τα δοντια σας. Ακατασχετη βρωμια και θορυβο παντου.

Ωστοσο σαν ενα ατομο που συγκατοικισε για το περισσοτερο διαστημα της παραμονης του στο Λονδινο, μπορω να σας πω με σιγουρια οτι η συγκατοικιση ειναι πολυ λιγοτερο επωδυνη και οτι υπαρχει πολυ λιγοτερος συνωστισμος απο οτι φανταζεστε. Θα εχετε χωρο και χρονο να μαγειρεψετε και αν προσεξετε θα ζειτε σε ενα καθαρο περιβαλλον.

Mπορουν να προκυψουν προβληματα στη συγκατοικιση? Ναι, πολλα.
Και αυτα αλλωστε θα δουμε σε αυτο το αρθρο.

Η εμπειρία μου:

Θυμαμαι ακόμη το πρωτο μου σπιτι οταν εφτασα στο Λονδινο το 2008.
Είχα βρει το δωματιο ενω ημουν ακομη στην Ελλαδα, και- for the records- θα πληρωνα το νοικι και την προκαταβολη οταν θα εφτανα εκει απο το αεροδρομιο. Να τονισω εδω φυσικα οτι αυτη ηταν μια μεμονωμενη και σπανια περιπτωση καθοτι η φυσικη παρουσια σας θα ειναι απαραιτητη στο να βρειτε δωματιον, εκτος αν κλεισετε σε hostel ή ξενοδοχειο.

Η γυναικα που ειχε το σπιτι ήταν μια Ισπανιδα 40 χρονών. Είχα χαρει που την ειχα βρει. Αλλωστε, ειχα σκεφτει οτι καθοτι ηταν μεγαλυτερη απο εμενα, και δουλευε ως Κοινωνικη Λειτουργος, θα ειχε ενα συγκεκριμενο ωραριο, μια σωστη συμπεριφορα, και θα ειχα ησυχια στο σπιτι.
Προς μεγαλη μου εκπληξη, συντομα ανακαλυψα οτι οι παρεες της ηταν dodgy άντρες- και για να ξεκαθαριζομαστε, δε θεωρω κακο το να κανεις παρεα με αντρες, αλλα αν βλεπατε τα ρουχα τους που μυριζαν απαισια απο το αλκοολ και τα ναρκωτικα, και την οψη τους που ηταν καθαρα του δρομου θα καταλαβαινατε τί εννοω. 
Θυμαμαι να τους καλει τακτικα στο σπιτι απροειδοποιητα και να περνουν τα βραδια με δυνατη μουσικη, ενω στη συνεχεια να τους αφηνει να κοιμηθουν στο σαλονι.
Θυμαμαι να πηγαινω στο σαλονι το πρωι για να φαω το πρωινο μου και να βρισκω 7-8 αντρες μεθυσμενους να κοιμουνται στο πατωμα.

Ως λογικο, οποιοδηποτε κοριτσακι 22 χρονων που ηταν μονο του στο Λονδινο θα ανησυχουσε για την ασφαλεια του. Και σαν να μην ηταν μονο αυτο, βρισκονταν διαρκως σε κοινοχρηστους χωρους, κατι που σημαινε οτι δε μπορουσα να εχω προσβαση σε χωρους για τους οποιους πληρωνα.


Οταν αντιμετωπισα την ιδιοκτητρια και της εξηγησα οτι δεν ηθελα πια να μεινω σε αυτη την κατασταση, η αντιδραση που ελαβα ηταν φωνες και βρισιες. 
Έτσι συντομα, και χωρις να εχω κλεισει μηνα στο σπιτι, μετακομισα στην επομενη-ευτυχως φυσιολογικη- κατοικια μου.

Σε γενικες γραμμες, απο τοτε εζησα σε πολλα ειδη flatshare. 
Σπιτια με 2,3,4 ή 10 συγκατοικους. Διαμερισματα, μονοκατοικιες. 
Σπιτια μονο με κοπελες, σπιτια με μεικτους συγκατοικους.

Και εαν κανω εναν απολογισμο, θα ελεγα οτι η εμπειρια μου ενω δεν ηταν οδυνηρη, ειχε και αυτη τα προβληματα της. Δεν υπηρξε συνωστισμος, Όταν ηθελα να μαγειρεψω, η κουζινα ηταν ελευθερη. Καποιες ελαχιστες φορες το μπανιο ηταν απασχολημενο και επρεπε να περιμενω 5 λεπτά, και αυτο ηταν ολο. 
Ωστοσο σαν ανθρωπος ειμαι θερμη υποστηρικτρια του προσωπικου χωρου. 
Δε μου αρεσε ουτε μου αρεσει να υποθετει καποιος οτι επειδη ειμαστε στον ιδιο χωρο ειμαι αναγκασμενη να τον συναναστραφω σε φιλικο επιπεδο.
Την ιδια στιγμη, δεν αντεχα ποτε οταν οι κανονισμοι του σπιτιου ειχαν αντικτυπο στην προσωπικη μου ζωη.Καποια απο τα προβληματα που συναντησα ήταν τα εξής:


 • Οι λογαριασμοι δεν ηταν παντα συμπεριλαμβανομενοι στην τιμη του ενοικιου, και αυτο δεν ειχε ξεκαθαριστει απο την αρχη, κατι που επηρεασε τα οικονομικα μου.
 • Καποια σπιτια ειχαν αυστηρο cleaning rota τις Κυριακες, μια μερα την οποια διεθετα στο χορό και στη διασκεδαση μου.
 • Σε πολλα σπιτια οι συγκατοικοι εμεναν στο σαλονι πινοντας μεχρι αργα, ακομη και μεσα στην εβδομαδα και αυτο επηρεαζε τον υπνο μου.
 • Καποιοι συγκατοικοι δεν ηθελαν επισκεπτες και αυτο επηρεασε το να μπορει να με επισκεπτεπται ελευθερα ο-τοτε- φιλος μου.
 • Σαν ανθρωπος ειχα διαφορετικα ενδιαφεροντα απο τους περισσοτερους συγκατοικους μου. Ενω εκεινοι προτιμουσαν να συχναζουν μαζι στις pubs και να μιλουν για τηλεοραση και ταινιες, παντα ημουν πιο εντονος τυπος και προτιμουσα να πηγαινω για salsa, ενώ πολλοι απο τους φιλους μου ήταν Ισπανόφωνοι. Aυτο τους δυσαρεστουσε καθοτι οταν ηθελαν να παω στην pub μαζι τους, ειχα ηδη τα δικα μου σχεδια.
 • Πολλες φορες ειχα αρνητικη αντιμετωπιση απο συγκατοικους επειδη σαν ανθρωπος προτιμουσα να καθομαι στο δωματιο μου αντι να καθομαι στο σαλονι μαζι τους.
Εαν λοιπον βγαλω απο ολα τα παραπανω ενα συμπερασμα, ειναι οτι η συγκατοικιση ειναι πολυ εφικτη, αλλα χρειαζεται προσοχη και σωστό ψαξιμο.

Ας υποθέσουμε λοιπον πως εχετε κλεισει viewing για δωμάτιο.Τί είναι αυτό που πρέπει να κοιταξετε προσεκτικά?

Ποιά ειναι τα πιο σημαντικα πραγματα που θα σας επηρεάσουν?Η παρακάτω λίστα θα σας βοηθησει.

1. Η αποσταση του σπιτιου απο τον κοντινοτερο σταθμο.

Το πόσο κοντα ειναι η σταση του τρένου θα επηρεασει τον τροπο που θα πηγαινετε στη δουλεια.  Η αποσταση του νυχτερινου λεωφορειου απο την πορτα σας θα επηρεασει την νυχτερινη ζωη σας και την κοινωνικοποιηση σας. Πηγαινοντας στο viewing για να δειτε το δωματιο, το να ταξιδεψετε εκει με τα απλα μεσα μεταφορας θα ειναι ενα καλο πρωτο πειραμα για να δειτε αν σας βολευουν οι συγκοινωνιες!

2. Οι λογαριασμοι που συμπεριλαμβανονται στο ενοίκιο.


Είναι πολυ συχνο σε πολλα shared households οι λογαριασμοι να συμπεριλαμβανονται στο ενοικιο σας. Αυτο ειναι κατι πολυ χρησιμο ειδικα για ατομα που μολις ξεκινησαν τη ζωη τους στην Αγγλια και ο μισθος τους δεν ειναι πολυ υψηλος. Αφαιρει το περιττό αγχος απο τη ζωη σας ωστε να μπορεσετε να αφοσιωθειτε στη δουλεια σας. 
Ωστοσο, το να βρειτε Landlord που τηρει τις υποσχεσεις του δεν ειναι παντα ευκολη υποθεση.
Θυμαμαι το 2010 ειχα δει ενα υπεροχο δωματιο, το οποιο μου παρουσιαστηκε απο την ιδιοκτητρια ως ''Bills included''. Αφοτου ξεκινησα τη διαμονη μου, ανακαλυψα οτι το ρευμα και το νερο λειτουργουσαν με στικάκι τύπου USB, το οποιο πληρωνόταν εναλλάξ απο τους ενοικους. Αυτο σημαινε οτι οι λογαριασμοι αυτοι δεν συμπεριλαμβανονταν στο ενοικιο, οπως μου ειχε υποσχεθει η ιδιοκτητρια. Και ενώ στην αρχη υπήρχε Internet και τηλεφωνική γραμμή, η ιδιοκτητρια αποφασισε μετα απο μερικους μηνες να τα διακόψει. Ωστοσο, παρά το οτι το συμβολαιο μου ανέφερε τη φραση ''Bills included'', δεν ανεφερε αναλυτικά το ΠΟΙΟΥΣ λογαριασμους καλυπτε το συμβολαιο. και ετσι δεν καλυπτομουν νομικά.
Συμπερασμα: Εαν διαλεξετε δωματιο που να ειναι Bills Included, βεβαιωθειτε οτι το συμβολαιο περιγραφει αναλυτικα τους λογαριασμους που συμπεριλαμβανονται στο ενοικιο.

3. Το cleaning rota των συγκατοίκων.


Ο καθένας απο εμας ειναι διαφορετικος και εχει διαφορετικη οπτικη της καθαριότητας και της τακτοποίησης. Έτσι και τα διάφορα flatshares εχουν διαφορετικους κανόνες απο σπιτι σε σπιτι οσον αφορα την καθαριοτητα. Υπαρχουν σπιτια οπου ο καθε ενοικος ειναι υπευθυνος για ένα μονο κοινοχρηστο χωρο του σπιτιου (π.χ. μπανιο) και τον καθαριζει μια φορα τη εβδομαδα.  Κάποια άλλα flatshares αναθετουν το καθαρισμα ολοκληρου του σπιτιου μια φορα τη βδομαδα σε ενα άτομο.
Διαφορετικες συμπεριφορες θα δειτε και στο πλυσιμο των πιατων.
Σε πολλα σπιτια οι κανονες απαιτουν να πλενετε αμεσως τα κουζινικά που θα χρησιμοποιησετε μετα το μαγειρεμα, να τα στεγνωσετε και να τα τοποθετησετε αμεσως πισω στο ντουλαπι. Σε καποια άλλα flatshares οι συγκατοικοι ειναι πιο χαλαροι και ενδεχεται να αφηνουν τα πιατα τους στο νεροχυτη μερικες ημερες. Εχω ακουσει και περιπτωσεις οπου ενας συγκατοικος καθε εβδομαδα ειναι υπευθυνος για το πλυσιμο των πιατων ολων των συγκατοικων.
Όταν φτασετε στο σπιτι φροντιστε να ρωτησετε για τον τροπο με τον οποιο καθαριζουν οι συγκατοικοι και βεβαιωθειτε οτι ταιριαζει σε εσας. Πιστεψτε με, ακουγεται απλο αλλα το cleaning rota μπορει να γινει απο τις χειροτερες αιτιες τσακωμων στο flatshare.

4. Το καθημερινό πρόγραμμα των συγκατοίκων.


Το επάγγελμα και τα ωραρια των συγκατοικων θα επηρεασουν ιδιαιτερα τη ζωη σας μεσα σε ενα σπιτι. Εαν βρεθειτε σε σπιτι με συγκατοικους που δουλευουν αργα το βραδυ, τοτε ενδεχεται να μην τους δειτε ποτε. Άν μένετε με φοιτητες, θα πρεπει να συνηθισετε τα συχνά parties τους αλλα και το θόρυβο απο τους φιλους τους. Εάν όλοι σας οι συγκατοικοι δουλευουν ακριβως την ιδια ωρα με εσας, αυτο σημαινει οτι θα περιμενετε σε ''ουρα'' το πρωι για να χρησιμοποιησετε το μπάνιο.
Επομενως εξεταστε με τί ασχολουνται οι συγκατοικοι σας και βεβαιωθειτε οτι ταιριαζουν τα ωραρια σας.

5. Οι  πολιτισμικες ή διατροφικές διαφορές των συγκατοικων.


Όλοι μας ειμαστε διαφορετικοι, τρεφομαστε διαφορετικα, πιστευουμε διαφορετικα πραγματα, και αυτη ειναι μια απο τις ομορφιες της Αγγλιας. Ωστοσο καποιες φορες ενδεχεται η διαφορετικοτητα του αλλου να επηρεαζει τη δικη μας ζωη. 
Για παραδειγμα, σε πολλα σπιτια απαγορευεται η καταναλωση αλκοόλ λόγω θρησκειας. Μπορει πολλοι χορτοφαγοι να νοικιαζουν δωματιο με μή χορτοφάγους, ωστοσο δεν ειναι σπανιο το φαινομενο να πρεπει να ειστε αποκλειστικα χορτοφαγος για να εγκριθειτε για συγκεκριμενα δωματια.

6. Οι κοινωνικές συνήθειες των συγκατοίκων.


Ο τροπος κοινωνικοποιησης των συγκατοικων μπορει να επηρεασει ιδιαιτερα την καθημερινοτητα σας.
Κάτι που μίσησα ζωντας με συγκατοικους ήταν το να επιστρεφω απο τη δουλεια στις 8.00 το βραδυ και οι συγκατοικοι μου να εχουν καλεσμενους και να πινουν στον κηπο ως τις 11.00 τη νυχτα, κατι που επηρεασε τον υπνο μου. Επισης καποιοι άλλοι συγκατοικοι επελεγαν να μεινουν ξυπνιοι μεχρι πολυ αργα, με δυνατη μουσικη στο σαλονι. Άλλοι συγκατοικοι τεινουν να φερνουν τους καλεσμενους τους συχνα σε κοινοχρηστους χωρους, και να καταλαμβανουν χωρο για τον οποιο εσεις πληρωνετε σε καθημερινη βαση. Για παραδειγμα ειχα μια συγκατοικο της οποιας ο φιλος ερχοταν στο σπιτι καθε μερα, και απασχολουσε διαρκως το ντους, κατι που με επηρεαζε στην καθημερινοτητα μου. 
Εάν απο την αλλη ειστε άνθρωπος που του αρεσει η εντονη καθημερινη κοινωνικοποιηση, δειτε κατα ποσο το flatshare ειναι ''friendly''.

7. Οι κανόνες του σπιτιου όσον αφορα τους επισκέπτες.


Οι κανονες του καθε σπιτιου οσον αφορα τις επισκεψεις ειναι διαφορετικοι. Κάποια flatshares δεν επιτρεπουν καθολου επισκεπτες, καποια αλλα μπορει να κανουν μια μικρη υποχωρηση εαν ερθει η μητέρα σας απο την Ελλάδα, ενω καποια αλλα ειναι females only, κατι που σημαινει οτι δε θα δεχτουν να σας επισκέπτεται ο φίλος σας στο σπιτι. Πολλά flatshares δεν επιτρεπουν να κοιμούνται επισκέπτες στο δωματιο σας, ενω άλλα θα ζητησουν απο τον επισκεπτη σας να πληρωσει για το βράδυ. Εαν εχετε οικογενεια απο την Ελλαδα ή καποια σχεση, βεβαιωθειτε οτι οι κανονες σας βολευουν και δε σας φερνουν σε δυσκολη θεση.

Απο την αλλη, δεν υπηρχε τιποτα πιο αβολο στο παρελθον απο το να πρεπει να συναντησω σε ολα τα μερη του σπιτιου τον ημιγυμνο φιλο της συγκατοικου μου, ο οποιος ειχε σχεδον μετακομισει στο σπιτι και ο οποιος περνουσε τη μερα του καπνιζοντας μαριχουάνα.
Δείτε τί ταιριαζει σε εσας για να μή βρεθειτε προ εκπλήξεως.


8. Tυχόν συνηθειες των συγκατοικων που μπορει να σας επηρεασουν. 


Καπνίζετε? Τοτε ειναι σημαντικο να βρειτε σπιτι που θα το επιτρεπει.
Δεν αντεχετε το τσιγαρο? Βεβαιωθειτε οτι οι συγκατοικοι δεν καπνιζουν στο σπιτι.

Ποια ειναι η αντοχη σας στα ναρκωτικα και το αλκοολ? Στην Αγγλια ειναι πολυ συχνη η χρηση διαφορων ουσιων ως μερος της διασκεδασης (οχι οτι στην Ελλάδα δε γινεται, απλως εδώ ειναι πιο ''upfront about it'' οπως λεμε).

Έχετε κατοικιδιο? Τοτε χρειαζεστε σπιτι που να ειναι pet friendly. Δεν αντεχετε τα ζώα? Τοτε βεβαιωθειτε οτι το σπιτι δεν θα εχει pets.
Είναι κάποιος απο τους συγκατοικους σας μουσικός? 
Και αν ναι, παιζει μουσικη το βραδυ?
Γενικότερα σκεφτειτε τί ενδεχομενως μπορει να σας σπασει τα νεύρα και ρωτήστε κατα ποσο μπορει να το συναντησετε!
Κλείνοντας, εδώ θα βρειτε μία λίστα με τα πιο γνωστά sites για ευρεση δωματιου σε flatshare αλλα και ένα mini review απο εμενα, καθοτι τα εχω χρησιμοποιησει ολα!

Μπορείτε να επισκεφθειτε την καθε σελιδα κανοντας κλικ στο ονομα της.

☎ Gumtree: Site με πολλα ειδη αγγελιών, συμπεριλαμβανει και αγγελιες για δουλεια, ολοκληρα διαμερισματα αλλα και αντικείμενα προς πώληση. Ευκολο στη χρηση, ωστοσο κεντρικο target για scammers. Χρησιμοποιηστε το με ασφαλεια και μη δωσετε χρηματα για κατι που δεν εχετε δει!

☎ Spareroom: Σελιδα που σας επιτρεπει να δημιουργησετε το δικο σας προφίλ, να δειτε προφιλ άλλων flatshare, να ανεβασετε τη δικη σας αγγελια. Μειονεκτημα ειναι οτι για καποια νεα σπιτια τα στοιχεια του ιδιοκτητη δεν αποκαλυπτονται παρα μονο εαν πληρωσετε. 

 Rightmove: Περιλαμβανει τοσο ολοκληρα διαμερισματα όσο δωματια σε flatshare. Μειονεκτημα του ειναι οτι πολλα απο αυτα ειναι μεσω μεσιτικων γραφειων με το αζημειωτο. Χρησιμοποιηστε το με προσοχη στα fees των γραφειων.

☎ Zoopla: Παρομοιο με το Gumtree, σας επιτρεπει να δειτε δωρεαν διαφορετικα δωματια και σπιτια. 

Καλή διαμονή!
Χριστίνα Π.

Saturday, 4 June 2016

Ψάχνοντας για σπίτι στο Λονδινο: 7 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπ'οψιν σας!

Ξερω, ξερω! Σιγουρα, για να ειστε εδω, εχετε διαβασει ηδη δυο-τρια άλλα αρθρα με συμβουλες για το ψαξιμο σπιτιου στην Αγγλια.

''Να βρεις σπιτι κοντα στη δουλεια, να ειναι βολικο, να εχει χωρο, να σου αρεσει, να ειναι σε καλη περιοχη, να ειναι καλη η τιμη, να εχει κηπο, να ειναι κοντα στο σταθμο του τρένου.''

Οι συμβουλες αυτες ειναι καλες, θετικες και καλοδεχουμενες.

Ωστοσο, κατα τη γνωμη μου, πολλες φορες τετοιες συμβουλες δεν λαμβανουν υπ'οψιν τους την πραγματικη ζωη και την πραγματικη κατασταση στην Αγγλια, ειδικα στο Λονδινο.

Ας ειμαστε ρεαλιστες: 
Τα σπιτια στο Λονδινο ειναι κάκιστης ποιοτητας, πολλες φορες αιωνόβια. Είναι ακριβα, ειναι μικρα, και η τιμη τους γινεται χαμηλοτερη οσο περισσοτερο απομακρυνονται απο τον κοντινοτερο σταθμο του τρενου. Εαν δε βγαζετε τουλαχιστον το διπλασιο του ενοικιου σας, νομικα δέ σας επιτρεπεται να νοικιασετε εναν χωρο, ειδικα εαν ειναι ξεχωριστο σπιτι.  Επομενως για να φτασετε να μπορειτε να πληρωσετε τα 900£-1000£ το μηνα που χρειαζονται για να ζησετε μονοι σας, θα πρεπει να κερδιζετε 2000£ καθαρά το μηνα.

Αυτο δε σημαινει οτι δε πρεπει να ψαχνετε για το καλυτερο. 
Ωστοσο ειναι σημαντικο να εχετε ένα πράγμα υπ'οψιν σας: 
Η Αγγλία δέν ειναι Ελλαδα, και τα standards που ειχατε στην Ελλαδα οσον αφορα τα σπιτια, ενδεχεται να πρεπει να επαναπροσδιοριστουν.

Ωστοσο αυτο που σας συμφερει στο Λονδινο απο αποψη σπιτιου δεν εχει παντα σχεση ουτε με την ποιοτητα ουτε με το αν ειναι καλη η περιοχη.
Παρακατω θα δειτε μερικα πράγματα που πρεπει να λαβετε υπ'οψιν σας ψάχνοντας για σπιτι και που ελπιζω να σας βοηθησουν να αποφασισετε.

1. Δείτε ρεαλιστικά το καθημερινό σας πρόγραμμα και τις ανάγκες σας.


Ο τρόπος με τον οποιο περνατε το χρονο σας ειναι πολυ σημαντικος στο να βρειτε το σπιτι που θα καλυπτει τις αναγκες σας. 
Τί ειναι αυτο που κανετε σε καθημερινη ή/και συχνή βαση?
Πόσο χρόνο περνατε στο να βγαινετε το βραδυ, ποσο χρονο στη δουλεια σας, και ποσο χρονο στο να επισκέπτεστε αυτο τον κολλητό σας στο West London?

Τί ειναι αυτο που θα χρειαστείτε απο αποψης μεταφορικών?

Εαν είστε άνθρωπος που βγαινει στα clubs καθε Σαββατοκυριακο τοτε σιγουρα χρειαζεστε νυχτερινό λεωφορειο κοντά στο σπιτι, που να εχει καλη συνδεση με το κέντρο.
Είστε ανθρωπος που δε βγαίνει αλλα που θελετε να ειστε κοντα στη δουλεια τοτε εξεταστε το ταξιδι που θα χρειαστει να κανετε απο και προς τη δουλεια σας.

Πώς ψωνιζετε? Μια φορα το μηνα, ή σας αρεσει να αγοραζετε καθε μερα τα υλικα για το φαγητο σας? 
Και αν ναι, ποσο κοντα υπαρχει Super Market για να μπορεσετε να το κανετε αυτο?


2. Σκεφτείτε το είδος ενοικίου που σας συμφέρει περισσότερο.


Εάν δεν εχετε βρει ακομα μονιμη δουλεια, ισως δεν ειναι ακομη καιρος να βρειτε μονιμη κατοικια καθοτι μπορει να προκυψει πολυ μακρια απο τη δουλεια σας.
Εαν εχετε ερθει με ενα φιλο, ισως συμφερει περισσοτερο για αρχη να αναζητησετε roomshare σε καποιο σπιτι, για να αποταμιευσετε για το μελλον.

Απο την αλλη ειναι σημαντικο να υπολογισετε τα οικονομικα σας. 
Κάποια δωματια και/ή διαμερισματα ζητουν ένα ενοικιο συν άλλο ενα προκαταβολη μπροστα. Ωστοσο εαν το δωματιο/διαμερισμα ειναι μεσω γραφειου, ενδεχεται να υπαρξουν πολύ περισσοτερα fees και καποια γραφεια ζητουν 6 εβδομαδες προκαταβολη. Αντιθετως καποια αλλα δωματια ζητουν μονο δυο βδομαδες προκαταβολη.

Τελος βεβαιωθειτε οτι εχετε ενημερωθει σωστα για το ειδος της ειδοποιησης που απαιτειται σε καθε σπιτι. Εαν ψαχνετε προσωρινη κατοικια προτιμηστε κατι που δε θα χρειαζεται πανω απο δυο εβδομαδες προκαταβολη και ειδοποιηση. Καποια δωματια απαιτουν ενα χρονο minimum stay ενω για να μπορεσετε να φυγετε πριν τους 8 μηνες πρεπει πρωτα να βρειτε αντικαταστατη. Κατι τετοιο θα σας δυσκολεψει εαν θελησετε να μετακομισετε νωριτερα.


3. Εξετάστε προσεκτικά τα facilities της περιοχης.Το να παίρνετε το λεωφορειο για 5-10 λεπτά για να πατε με το καροτσακι σας στα Sainsbury's την Κυριακη και να κανετε τα ψωνια της εβδομαδας μπορει να ακουγεται λογικο.
Ωστοσο σε μια πόλη με τοσο εντονη ζωη και τεραστιες αποστασεις, ακομη και η πιο μικρη αποσταση δειχνει εξαντλητικη.
Και ενω τα ψωνια της Κυριακης μπορει να αντέχονται, αυτο που δεν υποφέρεται καθολου ειναι το να πρεπει να ταξιδεψετε με λεωφορειο για να αγορασετε ενα πακετο μακαρονια ή ένα πακέτο τσιγάρα.
Βλεποντας ένα σπιτι προς ενοικιαση, παρατηρηστε πόσο κοντά ή ποσο μακρια ειναι το κοντινοτερο Super Market, Off Licence (ψιλικατζίδικο) και/ή μανάβικο.


4. Λάβετε υπ'οψιν σας τα μεταφορικά από και προς τη δουλεια.


Συνηθως τα λεωφορεια αργουν ιδιαιτερα οταν υπαρχει κινηση, ενω τα τρενα overground εχουν αρκετες φορες καθυστερησεις. Το μετρό ωστοσο ειναι αρκετα ταχύτερο.
Εαν εχετε ήδη εξασφαλισει δουλεια και ψαχνετε για σπιτι, εξεταστε προσεκτικα τη διαδρομη αλλα και κατα ποσο μπορει να καθυστερησει λογω κινησης.5. Παρατηρήστε το είδος των κατοίκων σε καθε περιοχη.


Έχω αναφερει στο παρελθον οτι σε αντιθεση με τους περισσοτερους Londoners, προσωπικα δε θεωρω οτι το Λονδινο ειναι χωρισμενο σε καλες και κακες περιοχες, αλλα σε ασφαλη ή μή ασφαλή κτιρια ή/και δρομους σε καθε γειτονια. Η ασφαλεια του σπιτιου σας δεν εχει σχεση με ολοκληρο το Δήμο αλλα με τον δρομο στον οποιο βρισκεται το σπιτι σας.

Συνηθως οι ανδρες συναδελφοι δε θα χρειαστει να περασουν απο αυτη τη διαδικασια. ωστοσο αν ειστε γυναικα θα γνωριζετε οτι ενα μεγαλο ποσοστο της ασφαλειας μας εξαρταται απο το ποσοι creeps τριγυριζουν στο δρομο της περιοχης σας, ειδικα το βραδυ.
Ριξτε μια ματια γυρω σας και δειτε ποσοι απο τους κατοικους δειχνουν φυσιολογικοι επαγγελματιες, οικογενειες με παιδια κ.λ.π. και ποσοι απο αυτους ειναι μεγαλες παρεες αντρων που συχναζουν ολη μερα σε γωνιες καπνιζοντας  ή σπαταλωντας το χρονο τους. Συνηθως απο την εμπρειρια μου, αυτοι ειναι που θα σας ενοχλησουν εμφανως οταν πηγαινετε καπου. 


6. Εξεταστε με προσοχη τη μόνωση του σπιτιού.


Χωρίς να θελω να σας πανικοβαλλω, το 5 απο τα 10 σπιτια που εχω αλλαξει στο Λονδινο ειχαν ποντίκια ή/και κατσαρίδες, ενω δυο απο αυτες τις φορες χρειαστηκε να πληρωσω με την κολλητη μου 150£ απο την τσεπη μας για pest control. 
Τα σπιτια στο Λονδινο δεν ειναι καλης ποιοτητας, και το λεω με κινδυνο να με αποκληρωσει η βασιλισσα (λεμε τωρα).

Πολλα απο αυτα ειναι αιωνόβια, με υγρασια, και κακή μονωση στους τοιχους και γυρω απο τους σωληνες. 
Αυτο σημαινει οτι επιτρεπεται ευκολοτερα η εισοδος σε δυσαρεστους μικρους φιλους της φυσης. Οταν θα μπειτε σε καινουριο σπιτι, καλο θα ειναι να ριξετε μια ματια γυρω απο τους σωληνες, τις πορτες και τους τοιχους αλλα και να εξετασετε εαν ο landlord προσφερεται να καλυψει εξοδα pest control, κατι το οποιο αναφερεται και στο συμβολαιο.


7. Δείτε προσεκτικά τις παροχές και το κόστος τους.


Ποιοί λογαριασμοι συμπεριλαμβανονται στο νοικι? Συμπεριλαμβανεται το internet, και αν οχι τί σκοπευετε να κανετε? 
Για πολλους νεους μεταναστες, το να κανουν καινουρια συνδεση στο ονομα τους δεν ειναι ευκολη υποθεση καθοτι πολλες εταιριες απαιτουν να ειστε στην Αγγλια και σε μονιμη κατοικια τουλαχιστον για 6 μηνες πριν κανετε αιτηση για internet.
Ρωτηστε και ενημερωθειτε για να μη σας κοστισει την επικοινωνια με την οικογενεια σας ή καποια αιτηση εργασιας.


8. Εξετάστε την ασφαλεια του κτιριου.


Εχει κεντρικη εισοδο που να κλειδωνει με ασφαλεια ή θα έχετε την εξωτερικη σας πορτα εκτεθειμενη σε περαστικους?

Ποιοί ειναι οι γειτονες σας?  
Εχω αναφερει στο παρελθον το οτι ειναι σημαντικο ενα σπιτι να ειναι ασφαλες και ιδιωτικου τυπου παρα council estate με κοινοχρηστο μπαλκονι, καθοτι θα ειναι δυνατον για τον καθενα να φτασει στην πορτα σας.
Προτιμήστε είτε σπίτια, ειτε πολυκατοικιες που η εισοδος να επιτρεπεται μονο στους ενοικους.

Για περισσοτερες πληροφοριες σχετικα με τις περιοχες του Λονδινου, τα ενοικια, το κοστος μεταφορικων και άλλα θεματα σχετικα με τα ενοικια στην Αγγλια, μπορειτε να επισκεφθειτε την ενότητα Ενοίκια και Διαμονή.

Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.