Thursday 30 July 2015

H συνεντευξη: Πεντε βασικα σημεια για να προετοιμαστειτε!


Επιτελους, οι προσπάθειες σας εφεραν αποτέλεσμα, και ξεκινησατε να λαμβανετε τα πρωτα email και τηλεφωνήματα για συνεντεύξεις.



Η ωρα της συνέντευξης είναι η πιο κρισιμη στιγμη η οποια θα καθορισει το αν θα βρειτε δουλεια, και το εάν επιτελους θα ξεκινήσετε να κερδίζετε χρηματα και να αποβαλλετε το αγχος των εξοδων που τρεχουν.

Όπως σε κάθε άλλο εργασιακο τομεα, η κάθε συνεντευξη ακολουθει καποια συγκεκριμενα βηματα.
Στον προσχολικο τομεα της Αγγλιας, το κάθε Day Nursery και σχολειο πολλες φορες χρησιμοποιει δικες του, πολλες φορες απροσδόκητες, ερωτήσεις.

Εχοντας περασει πλεον, τα τελευταια επτα χρονια, από δεκάδες συνεντεύξεις, εχω παρατηρησει τη διαφορετικοτητα του κάθε χωρου. Καθε φορα που πηγαινω σε μια συνεντευξη, υπαρχει κατι το οποιο δεν περιμενα να ερωτηθω, ή ακομη χειροτερα, καποιες φορες οι ερωτησεις που ελαβα ηταν τοσο απλες και αδιαφορες που δεν βοηθουσαν στο να βελτιωσω την εικονα μου προς τον εργοδοτη. Ωστοσο ακομη και σε αυτη την περιπτωση, υπαρχουν καποιες κοινες ερωτησεις που θα ερωτηθουν απο το μεσο εργοδοτη στον τομεα των Nurseries.Σε αυτο το αρθρο, θα δουμε καποια βασικα σημεια που θα σας βοηθησουν να προετοιμαστειτε σωστα για μια επιτυχημενη συνεντευξη.



1) Φροντιστε σωστα το ντύσιμο σας.

Πολλα Day Nurseries και σχολεια ακολουθουν έναν ''χαλαρο'' κωδικα ντυσίματος και επιτρεπουν τζιν και φορμα στη δουλεια. Αυτό, ωστοσο, δεν είναι ο μεσος ορος, και τα περισσοτερα εργασιακα περιβαλλοντα περιμενουν να αντικρυσουν μια επαγγελματικη πρωτη εικονα του υποψηφιου. 
Είναι πολύ σημαντικο να δωσετε την εντυπωση ότι ενδιαφέρεστε για τη θεση και ότι βαλατε τα δυνατα σας για να τα πατε καλα. 
Εάν φτασετε στη συνεντευξη φορωντας φορμες και τζιν, είναι πολύ πιθανον να μη δημιουργήσετε αυτή την εντυπωση οσο χαλαρος και αν είναι ο κωδικας ντυσίματος της επιχείρησης. 
Παρολα αυτά, το να ντυθείτε υπερβολικα για το ειδος της δουλειας μπορει να εχει εξισου αρνητικα αποτελέσματα. Ας μην ξεχναμε αλλωστε, ότι δουλεύουμε με παιδια και ως Νηπιαγωγοι δεν εχουμε πρόβλημα οσον αφορα το να λερωθούμε και να τσαλακωθούμε.

Στις περισσοτερες συνεντεύξεις μου στα Day Nurseries φορουσα συνηθως μαυρο, υφασματινο παντελονι και καποιο απλο, ανετο πουκαμισο ή μπλουζα. Αποφυγετε να φορεσετε μπλούζες με στάμπες ή μηνυματα και φροντιστε το ντύσιμο σας να μην είναι αποκαλυπτικο. Επισης αποφυγετε πολύ στενα παντελόνια που διαγραφουν τη σιλουετα.

Ένα παντελονι σαν αυτό που βλέπετε στη φωτογραφια γινεται δεκτο παντου, αρκει να μην είναι πολύ στενο, ενώ μπορειτε να το βρειτε κάθε εποχη στο Primark με μολις 5 λιρες!
Να τονισω, με την ευκαιρια, ότι το Primark είναι η ιδανικη επιλογή ειδικα όταν ακομη δεν εχετε βρει δουλεια,  καθοτι μπορειτε να εξασφαλισετε όλα τα ρουχα σας για τη συνεντευξη με μολις 10-15 λιρες.




2) Διαβαστε καλα το EYFS και ολους τους σχετικους Αγγλικούς νομους.


Οση εμπειρια και αν αποκτησατε στην Ελλαδα, ο Αγγλος εργοδότης θα επικεντρωθεί κυριως στη γνωση σας στο Αγγλικο συστημα. Η εμπειρια σας στην Ελλαδα σιγουρα είναι σημαντικη και μπορειτε να τη χρησιμοποιήσετε στις απαντησεις σας. Παρολα αυτά, το αναλυτικο πρόγραμμα στην Αγγλια είναι πολύ διαφορετικο και δε βασιζεται σε οργανωμένες δραστηριότητες, κατι το οποιο σημαινει ότι πρεπει να γνωρίζετε τη φιλοσοφια του συστηματος.

Εκτος από το EYFS, είναι πολύ σημαντικο να ξερετε ολους τους σχετικους νομους που αφορουν τα Νηπιαγωγεία της Αγγλιας. Σε αυτό το αρθρο εχω συμπεριλαβει ολες τις συχνες ερωτήσεις που μου εχουν γινει σε συνεντεύξεις.
Να σημειωσω εδώ ότι οι ερωτήσεις είναι ολες στα Αγγλικα, καθοτι ένα βασικο προαπαιτουμενο για να τα καταφέρετε στη συνεντευξη είναι να μπορειτε να καταλάβετε και να απαντησετε στα Αγγλικα.
Επιπλέον, στο αρθρο αυτό εχω αποφυγει να συμπεριλάβω απαντησεις σε αυτές τις ερωτήσεις.
Ο κάθε συνάδελφος είναι διαφορετικος και η κάθε θεση για δουλεια απαιτει διάβασμα και ψαξιμο.
Επομένως, το σταδιο του διαβάσματος και της προετοιμασίας θα το αφήσω αποκλειστικα σε εσας.



Συχνες ερωτήσεις που θα λαβετε σχετικα με το EYFS:


  • What do you know about the EYFS and which way do you think it promotes children's development?
  • What are the specific/ prime areas of development of the EYFS?
  • Which way do you track a child's progress based on the EYFS?
  • How do you ensure parents work in partnership with the Nursery?
  • What are the key characteristics of effective learning?



Πολύ συχνες ερωτήσεις γυρω από τις νομοθεσίες είναι οι εξης:


  • What's your understanding of the Children's Act?
  • What's your understanding of Safeguarding
  • What would you do if you suspected a child is getting abused?
  • What would you do if you witnessed a member of staff handling a child in a suspicious way?
  • What does ''equal opportunities'' mean to you?
  • How do you celebrate children's religious and cultural diversity in the classroom?





3) Διαβαστε οτιδήποτε άλλο σχετικο με την ξεχωριστη φυση της επιχείρησης στην οποια πηγαίνετε.

Τα περισσοτερα Day Nurseries και σχολεια στην Αγγλια ακολουθουν πιστα το EYFS, το οποιο μπορειτε να μελετησετε εδω αλλα και να παρετε μια γευση για το πώς να το δουλευετε σε αυτο το αρθρο 


Ωστοσο είναι πολλοι οι Παιδικοι Σταθμοι που ακολουθουν το
συστημα Μοντεσσορι ενώ καποιοι λιγοι ακολουθουν και το συστημα Waldorf. Εάν η συνεντευξη σας είναι σε Μοντεσσοριανο Παιδικο Σταθμο, είναι παρα πολύ πιθανον να σας ρωτησουν ποια είναι η γνωση σας για τη μεθοδο. Επομένως πριν πατε στη συνεντευξη βεβαιωθείτε ότι εχετε κανει ερευνα γυρω από την επιχειρηση και εχετε βεβαιωθεί ότι γνωρίζετε τη φιλοσοφια τους και την εχετε μελετησει από πριν.

4) Προετοιμαστε τον τροπο που θα εκφραστείτε ώστε να είναι επαγγελματικος.

Ένα βασικο πρόβλημα που συναντησα τις πρωτες μου ημερες στην Αγγλια, είναι ότι λογω κουλτουρας και τροπου εκφρασης ο τροπος μου θεωρηθηκε αρκετες φορες αγενης.

Ένα πολύ βασικο χαρακτηριστικο της Αγγλικης κουλτουρας είναι ότι κάθε ερωτηση ή αιτημα τελειωνει με ''Please'' και παντα λαμβανει ένα ''Thank you''. 
Ακομη και στο πιο απλο, στο να σας προσφερει καποιος, δηλαδή, μια τσιχλα, εάν πειτε ''No'' αντι να πειτε ''No thank you'' θεωρείται μεγαλη αγενεια. 
Επισης όταν θελετε να ζητήσετε κατι με μορφη εντολης, όπως πχ ''δωσε μου την τσαντα'', φροντιστε να χρησιμοποιήσετε ''Can'' στην αρχη της πρότασης, δηλαδή ''Can you give me the bag please?'' αντι για ''Give me the bag please''.

Προετοιμαστε τις απαντησεις σας ώστε να είναι ευγενικες και μη χρησιμοποιήσετε κομμενες εκφρασεις και λεξεις.

Τελος, προσεξτε τον τροπο που εκφράζεστε σωματικα ώστε να είναι απλος, ηρεμος και επαγγελματικος.

5) Προετοιμαστε καλα τις απαντησεις σας στις συχνες ερωτήσεις που θα λαβετε για την προσωπικοτητα σας.

 Φροντιστε ώστε οι απαντησεις σας να μην είναι συνηθισμένες και βαρετες.

Για παράδειγμα εάν σας ρωτησουν για ποιο λογο διαλέξατε να δουλεψετε με παιδια, μην απαντησετε ''Επειδή είμαι καλος ανθρωπος/ επειδή μου αρεσουν τα παιδια''.
Ο εργοδότης περιμενει να ακουσει με ποιον τροπο ειστε ξεχωριστοι από τους υπολοιπους που θα πανε αργοτερα για συνεντευξη.


Επιπλέον ο κάθε εργοδότης θελει να πιστευει ότι ειστε ενας υποψήφιος που ονειρευεται να μεινει και να εξελιχθεί στην επιχειρηση. 
Εάν σας ρωτησουν ποια είναι τα σχεδια σας για το μελλον προσεξτε την απαντηση σας ώστε να αφορα τη θεση για την οποια κανατε αιτηση.
Εάν απαντησετε ''Στο μελλον θελω να σπουδασω κομμωτικη και να ανοιξω κομμωτηριο'' σιγουρα δε θα προτιμηθείτε για τη θεση.

Όταν σας ερωτηθουν λεπτομέρειες για την εμπειρια σας, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στον τροπο που φροντιζατε τα παιδια, με εμφαση στον τροπο που προωθούσατε το ελευθερο παιχνιδι. 
Να θυμαστε ότι εάν δωσετε εμφαση στις δραστηριότητες σας πανω στη μεθοδο Προτζεκτ το πιθανον είναι να μην καταλαβουν καθολου σε τι αναφέρεστε.

Ένα τυπικο Day Nursery ενδιαφέρεται να προσλαβει προσωπικο που ξερει να φροντιζει παιδια 0-5 ετων, εχει γνωσεις potty training/ nappy changing, γνωσεις πανω στην υγιεινη διατροφή, και ξερει πως να αναπτυξει το ελευθερο παιχνιδι των παιδιων.

Μερικες συχνες ερωτησεις:


  • Why did you choose to work in the Early Years?
  • What was the reason you applied for this position?
  • Tell me a bit about your experience in the Early Years.
  • How would you describe yourself in three words?
  • If a close friend of yours described you, what would they say?
  • What are the special assets that you can offer to this Nursery?
  • What are your plans for the next five years?
  • What are your career plans in the near future?
  • What do you like most about our setting?
  • What does ''working as a team'' mean to you and which way do you promote team work within the Nursery?
  • How do you handle difficult parents?
  • What type of further training would you be interested in?



Τελος, είναι πολύ πιθανον να σας ρωτησουν εάν εχετε άλλες συνεντεύξεις στο πρόγραμμα σας και εάν θα σας ενδιεφερε η θεση.

Δεν υπαρχει τιποτα αρνητικο στο να αναφερετε ότι εχετε άλλες συνεντεύξεις, αντιθέτως δινει μια εικονα ανταγωνιστικότητας γυρω από το ατομο σας. 

Ωστοσο εάν σας ενδιαφερει πραγματικα η επιχειρηση δειξτε τους ότι είναι ξεχωριστοι και ότι εάν επιλεξουν να σας δωσουν τη θεση τοτε ειστε διαθεσιμες.



Καλη επιτυχια!!!

Χριστινα Π.