Monday 20 July 2015

Βιογραφικό και Cover Letter








Το βιογραφικό σας είναι η πρώτη επαφή με τους υποψηφίους εργοδότες, και το πιο σημαντικό σημείο στην αίτηση σας για δουλειά. Καθορίζει το αν θα προτιμηθείτε για μια συνέντευξη και το αν τελικά θα σας δοθεί η ευκαιρία να ξεκινήσετε την καριέρα σας!


Πολλές φορές η δημιουργία ενός βιογραφικού μπορεί να ακούγεται ως μια απλή υπόθεση. Μια απλή λίστα που απαριθμεί την εμπειρία σας και που βλέποντας τη κάποιος μπορεί να πειστεί για την αξία σας. Ωστόσο, πολλές φορες, υπάρχουν πολλοί άγραφοι νόμοι τους οποίους μαθαίνουμε μόνο μέσα από τη δοκιμή. Επιπλέον πολλές φορές είναι δύσκολο για έναν νέο συνάδελφο να γνωρίζει το πώς λειτουργούν οι νόμοι στην Αγγλία.


Αυτό το άρθρο λοιπόν θα είναι αφιερωμένο στο πως να φτιάξετε το βιογραφικό σας, τι να τονίσετε, τι να αποφύγετε και τι να προσέξετε ιδιαίτερα!



Οι διαφορετικές μορφές αιτήσεων:

Mπορεί τυπικά στο χώρο εργασίας η αίτηση για μια θέση να γίνεται με αποστολή βιογραφικού και cover letter, ωστόσο στο επάγγελμά μας υπάρχουν πολλές μορφές αιτήσεων εργασίας. 


  1. Αιτήσεις μέσω sites όπως Nurseryworld ή Gumtree. Σε αυτές τις αγγελίες συνήθως η αίτηση γίνεται μέσω της σελίδας με την επισύναψη βιογραφικού ενώ το cover letter συμπεριλαμβάνεται στην αποστολή της αίτησης. 
  2. Αιτήσεις απευθείας σε εργοδότες με αποστολή βιογραφικού, συχνή μέθοδος αν στέλνετε βιογραφικό συστημένοι απο κάποιο συνάδελφο ή αν στέλνετε τυχαία στην επιχείρηση. Σε αυτή την περίπτωση το cover letter σας θα είναι το email που θα γράψετε στον εργοδότη ενώ θα επισυνάψετε και το βιογραφικό σας. 
  3. Αιτήσεις μέσω application forms. Αυτή είναι πλέον η πιο δημοφιλής μέθοδος καθότι υπάγεται στη νομοθεσία για Safe Recruitment που ακολουθείται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλές φορές τα Nurseries ή τα σχολεία θα έχουν ένα application pack στο site τους το οποίο θα πρέπει να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε και να επιστρέψετε μέσω email. Σε αυτή την περίπτωση το cover letter σας θα το γράψετε στην κατηγορία Personal Statement που συμπεριλαμβάνεται στο τέλος αυτών των αιτήσεων. Αν αυτό το application form το στέλνετε ως συνημμένο μέσω email τότε δε χρειάζεται να γράψετε το cover letter και στο μήνυμα του email παρά μόνο κάτι συνοπτικό (π.χ. Dear **** my name is **** and I saw your ad on ***. Please find attached my completed application form, Kind Regards *****)


Σε κάθε περίπτωση, τα δυο πολύ σημαντικά σημεία μιας αίτησης για δουλειά είναι το βιογραφικό και το cover letter, και δε θα πρέπει να παραλείψετε κανένα από τα δυο σε μια αίτηση σας.







Το βιογραφικό


Λέγεται ότι ένα βιογραφικό δε πρέπει να είναι μεγαλύτερο των δυο σελίδων- αν και εγώ επιτρέπω στο δικό μου να είναι 3 για να μην παραλείψω σημαντική εργασιακή εμπειρία. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί σκελετοί βιογραφικών, αλλά σε γενικές γραμμές το βιογραφικό σας πρέπει να περιέχει τις εξής κατηγορίες:


  • Προσωπικά στοιχεία

Αυτό το σημείο του βιογραφικού σας ακούγεται απλό. Ωστόσο αν η προηγούμενες εργασιακές σας εμπειρίες ήταν στην Ελλάδα είναι πιθανόν φράσεις τύπου ''ζητείται κοπέλα για λάντζα'', "άτομα έως 25 ετών'', "κοπέλες εμφανίσιμες" και "μόνο Ελληνίδες" σε αγγελίες εργασίας να σας φαίνονται φυσιολογικές. Ωστόσο αυτό παύει να θεωρείται νόμιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο κύριος λόγος είναι ο νόμος Equal Opportunities Act, τον οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ. Πρόκειται για έναν από τους πιο βασικούς Αγγλικούς νόμους όσον άφορα την ισότητα στο χώρο εργασίαςΟ νόμος αυτός προστατεύει τους εργαζόμενους απο οποιαδήποτε μορφή προκατάληψης και καθιστά παράνομη την προτίμηση ή την απόρριψη κάποιου σε μια θέση εργασίας με βάση το φύλο, την εθνικότητα, το χρώμα, τη θρησκεία, την απουσία θρησκείας, τη σεξουαλική προτίμηση, την ηλικία η την σωματική αναπηρίαΑυτό σημαίνει οτι ένας εργοδότης απαγορεύεται να σας επιλέξει ή να σας απορρίψει για λόγο άσχετο απο τις ικανότητές σας στη δουλειά. Επομένως σε ένα βιογραφικό δε θα έπρεπε για κανένα λόγο αναφέρετε ηλικία, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό, θρησκεία κ.λ.π καθότι μπορεί να απορριφθεί το βιογραφικό και η αίτηση σας στη βάση του οτι δεν ακολουθεί το Equality Act. Βιογραφικά τύπου Europass δε γίνονται δεκτά όπως και βιογραφικά με φωτογραφία εκτός και αν ζητείται απο κάποιο επάγγελμα συγκεκριμένης φύσεως, π.χ. modeling ή casting για video clip. 
Κάτι τελευταίο: Ένας εργοδότης θα δώσει πολύ λίγη σημασία σε άτομα που κάνουν αίτηση ενώ είναι στο εξωτερικό. Αν κάνετε αίτηση για κάποια θέση ενώ είστε στην Ελλάδα μη ξεχάσετε να γράψετε την Αγγλική διεύθυνση, αριθμό κινητού κλπ και φυσικά μη στείλετε βιογραφικά απο την Ελλάδα για κάποια θέση εκτός αν σκοπεύετε να είστε στην Αγγλία στις επόμενες δύο εβδομάδες.

  • Περίληψη
Η περίληψη είναι ένα κομμάτι του βιογραφικού το οποίο δε γνώριζα στην αρχή και το οποίο μου ανέφερε κάποια σύμβουλος καριέρας απο το National Careers Service της Αγγλίας. 
Με βάση τα οσα μου πρότεινε, είναι πολύ σημαντικό στην αρχή του βιογραφικού να υπάρχει ενα ''Summary''. Αυτό θα πρέπει να είναι μια μικρή παράγραφος που να αποτελεί μικρή περιγραφή του ποιοι είστε, τι ψάχνετε, και τι μπορείτε να προσφέρετε. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθότι είναι η εικόνα του βιογραφικού σας. Παράδειγμα:

Personal details:
Anastasia Papadopoulou
Address: 101c Dudden Street, London N10 6TG
Email: something@email.com
Phone number: 095745599292999

Summary: Caring and compassionate, highly experienced Early Years professional holder of a BTEC Level 3 Diploma in Childcare. Holder of a Paediatric First Aid, with three years of experience working with babies aged 0-2 years old within the EYFS framework in Day Nurseries across London and Birmingham. Team player currently looking for a new role in a Baby Room, with the ambition to progress on to Room Leadership. Keen piano player and speaker of French and German.


  • Πτυχία και κατάρτιση
Oταν αναφέρετε τα πτυχία σας μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε τη σχολή σας, την ημερομηνία αποφοίτησης σας και λοιπά στοιχεία καθώς και την διαδικασία αναγνώρισης που έχετε ακολουθήσει. Για παράδειγμα:
Higher and Professional Education:
-BA Ordinary Degree in Early Childhood, (Level 6) approved by UK NARIC. 
Upper Technological Institute of Athens (TEI), department of Humanities, 10th of July 2005.

Αν έχετε κάποια πιστοποίηση που- παρόλο που δεν είναι Πανεπιστημιακή- έχει ιδιαίτερη σημασία και σχέση με το αντικείμενο σας μπορείτε να τη συμπεριλάβετε σε αυτή την κατηγορία. Για παράδειγμα αν έχετε πτυχίο Δάσκαλου Χορού για παιδιά είναι σημαντικό να το τονίσετε στην αρχή ώστε να δώσετε έμφαση στο τι μπορείτε να προσφέρετε στην επιχείρηση. Άλλωστε στους εργοδότες αρέσει να προσλαμβάνουν προσωπικό που να μπορεί να προσφέρει επιπλέον δραστηριότητες όπως σπορ, χορό, ξένες γλώσσες, υπολογιστές, μουσική κλπ.



  • Εργασιακή εμπειρία

Οι Έλληνες είμαστε πολύ συνηθισμένοι σε Αμερικάνικες ορολογίες όσον άφορα τα Παιδαγωγικά. Αυτό είναι άλλωστε κάτι πολύ λογικό δεδομένου οτι πολλές Αμερικάνικες ορολογίες συμπεριλαμβάνονται σε βιβλία της σχολής μας ενώ πολλά κέντρα ξένων γλωσσών δίνουν έμφαση σε Αμερικάνικα προγράμματα. Ωστόσο οι Αμερικάνικες ορολογίες όπως Kindergarten μπορεί να μπερδέψουν τον Άγγλο εργοδότη και έτσι καλό θα ήταν να αποφύγετε να τις συμπεριλάβετε.
Προτιμήστε λέξεις κλειδιά στο χώρο της Βρετανικής εκπαίδευσης:  Nursery Nurse, Nursery Class Teacher, Planning, learning support, adult led activities, areas of development of the EYFS, Nursery Assistant, Teaching Assistant, Reception Teacher, Nappy change, feeding, sterilizing, baby weaning. 

Η εργασιακή εμπειρία πρέπει να περιέχει όλες τις προηγούμενες θέσεις σας σχετικές με το επάγγελμα για το οποίο κάνετε αίτηση. Η κάθε θέση ξεχωριστά πρέπει να περιλαμβάνει 1) Όνομα εργοδότη και ακριβή διεύθυνση 2) ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και αποχώρησης 3) μια σύντομη περιγραφή των κύριων καθηκόντων σας (3-5 προτάσεις) και 4) ηλικίες των παιδιών με τα οποία δουλέψατε. 

Το Αγγλικό προσχολικό σύστημα βασίζεται στο ελεύθερο παιχνίδι και όχι στην οργανωμένη διδασκαλία και έτσι αν κάνετε αίτηση είτε για θέση Nursery Nurse είτε διδασκαλία σε Nursery και Reception μην ξεχάσετε να δώσετε έμφαση στον τρόπο με τον οποίο ενισχύσατε το ελεύθερο παιχνίδι στο παρελθόν.

Σε ένα οποιοδήποτε Day Nursery, θα κληθείτε να ασχοληθείτε ιδιαίτερα με τη φροντίδα των παιδιών. Επομένως αναφέρετε οτιδήποτε έχετε κάνει που να έχει σχέση με την ετοιμασία του φαγητού, την αλλαγή πάνας, την υγιεινή των παιδιών, την προώθηση της εξέλιξης τους κλπ. Ειδικά εάν κάνετε αίτηση σε βρεφικά τμήματα επιμείνετε ιδιαίτερα σε θέματα όπως το γάλα των παιδιών και η αποστείρωση.

Ένα από τα κυρίως χαρακτηριστικα της δουλειάς μας στην Αγγλία είναι η ομαδικότητα. Αναφέρετε με ποιον τρόπο την προωθήσατε στις προηγούμενες δουλειές σας.

H Αγγλική νομοθεσία ενισχύει την ισότητα των παιδιών ανεξάρτητα απο τη σωματική αναπηρία ή τις ειδικές ανάγκες και στα Nurseries όπως και στα mainstream σχολεία θα έχετε συχνά επαφή με μαθητές με ειδικές ανάγκες. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε την εμπειρία σας στην ειδική αγωγή.

  • Λοιπά σεμινάρια και κατάρτιση
Σε αυτή την κατηγορία μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε αλλο σεμινάριο έχετε παρακολουθησει, ή ακόμη κάποια μη τυπική εκπαίδευση σας όπως μαθητεία σε κάποιο συγγενή. Να θυμάστε πάντα να προσθέτετε κάτι σχετικό με τη δουλειά για την οποία κάνετε αίτηση. Μαθήματα μαγειρικης, κάποιο συνέδριο ψυχολογίας, κάποια μαθήματα μουσικής, όλα μπορούν να φανούν χρήσιμα. 
Μην ξεχάσετε να συμπεριλαβετε τον φορέα, τις ακριβείς ημερομηνίες και το είδος του σεμιναρίου. Π.χ. First Aid Training, held by Red Cross, Athens, Greece 12.3.14

  • Ξένες γλώσσες και γνώσεις υπολογιστών
Αν γνωρίζετε κάποια επιπλέον ξένη γλωσσα- ακόμη και εάν δεν έχετε κανένα απολύτως πτυχίο ή εάν τη γνωρίζετε σε αρχικό επίπεδο μπορείτε να την αναφέρετε. Επιπλέον η χρήση υπολογιστή θα είναι απαραίτητη στη δουλειά σας στην Αγγλία. Αν αναφέρετε τους υπολογιστές περιγράψτε τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε το internet, word, power point ή κάποια άλλη εφαρμογή σχετική με τη θέση.

  • Λοιπές πληροφορίες
Πολλοί συνάδελφοι τείνουν- κυρίως λόγω του ότι έχουν δει κάτι σχετικό σε παραδείγματα βιογραφικών- να συμπεριλαμβανουν περιγραφές του χαρακτήρα τους όπως caring, compassionate, trustworthy σαν διαφορετική κατηγορία στο βιογραφικό. Ωστόσο τέτοιες πληροφορίες μπορούν να συμπεριληφθούν στο cover letter σας ώστε το βιογραφικό σας να είναι περιεκτικό και επαγγελματικό. Αποφύγετε να συμπεριλάβετε πράγματα τα οποία θα μπορούσε να γράψει ο καθένας. Αντίθετα προσθέστε κάτι το οποίο πιστεύετε ότι θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, για παράδειγμα κάποιο χόμπι σας εκτός δουλειάς όπως η ενασχόληση με το περιβάλλον, τα σπορ, οι γλώσσες, η μαγειρική, ο σχεδιασμός cartoon κλπ.










2) Cover Letter


To cover letter είναι η πρώτη μορφή επικοινωνίας με τον εργοδότη σας. Τις περισσότερες φόρες το cover letter θα είναι το πρώτο πράγμα που θα διαβάσει κάποιος  και είναι αυτό που θα επηρεάσει το αν κάποιος τελικά θα θελήσει να δει το βιογραφικό σας.
Ουσιαστικά το cover letter είναι το βιογραφικό του....βιογραφικού σας! 
Το cover letter σας θα πρέπει να είναι πολύ ευγενικό και να αποπνέει επαγγελματισμο. Είναι πολύ σημαντικό να είναι καθαρά γραμμένο, με προσεκτική ορθογραφία, σωστά χωρισμένες παραγράφους, καλή δομή και σημαντικές πληροφορίες.

Ξεκινήστε το cover letter σας ευγενικά και επίσημα με έναν χαιρετισμό. Όταν δε γνωρίζω το όνομα του εργοδότη συνήθως χρησιμοποιώ Dear Sir/ Madam. Αν γνωρίζω το όνομα του εργοδότη τότε χρησιμοποιώ Dear Mr/ Miss **** (επίθετο και όχι όνομα, αν και στην Αγγλία οι περισσότεροι συνάδελφοι και εργοδότες αποκαλούν ο ένας τον άλλο με το μικρο του όνομα). Αν γνωρίζω μόνο το όνομα της επιχείρησης, πχ Little Bunny Nursery πολλές φόρες χρησιμοποιώ ''Dear Little Bunny Nursery team''. Πολλοί συνάδελφοι επίσης χρησιμοποιουν το Dear Hiring Manager.

Συστηθείτε και εξηγήστε λεπτομερώς ποιοι είστε, τι θέλετε, πώς βρήκατε τη θέση και για ποιο λόγο κάνετε αίτηση. Π.χ. '' My name is Martha Papadopoulou and I am a qualified Early Years Teacher looking for a new job opportunity. I have found your Nursery Nurse vacancy on www.jobs.com and as I highly appreciate your Nursery I decided to apply looking for career progression in the Early Years in the UK.''

Περιγράψτε τα πτυχία που έχετε τονίζοντας τον τρόπο που αναγνωρίζονται στην Αγγλία. Αναφέρετε τον Naric και το Q.T.S. σας, εάν έχετε. Αυτό που ενδιαφέρει το μέσο εργοδότη είναι κυρίως η αναγνώριση σας στην Αγγλία και με ποιον τρόπο η εμπειρία και τα πτυχία σας αφορούν την Αγγλία και δε θα αφιερώσει χρόνο να εξερευνήσει μόνος του τις σπουδές σας.

Αν έχετε κάποια παραπάνω ικανότητα, αναφέρετε την όσο το συντομότερο γίνεται και περιγράψτε με ποιον τρόπο θα βοηθήσει την επιχείρηση. Για παράδειγμα ''I have undertaken children's cooking courses for years and I can offer cooking lessons for children at your Nursery''.

 Αναζητήστε πληροφορίες για την επιχείρηση. Ειδικά στα Day Nurseries σπάνια δεν αναφέρεται το όνομα της επιχείρησης. Προσπαθήστε να βρείτε τη σελίδα τους στο internet και εξηγήστε τους για ποιο λόγο προτιμήσατε την επιχείρηση τους.

Τα περισσότερα Day Nurseries που σέβονται τον εαυτό τους ζητούν προσωπικό με φιλοδοξίες και θέληση να προχωρήσουν στην επιχείρηση. Αναφέρετε ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον και με ποιο τρόπο θα τα πραγματοποιησετε μέσω αυτής της θέσης για την οποία κάνετε αίτηση. Για παράδειγμα '' My future career goal is to train as a Special Educational Needs Coordinator and move onto a SENCO role within a structured environment like your Nursery''.

Τα περισσότερα Day Nurseries προσφέρουν επιπλέον κατάρτιση και θέλουν προσωπικό που να είναι διατιθέμενο να θυσιάσει τον ελεύθερο χρόνο του για να πάει σε σεμινάρια και να μάθει περισσότερα πράγματα. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο θα θέλατε να καταρτιστειτε, μπορείτε να το αναφέρετε και θα κάνει καλή εντύπωση. Κάποια από τα βασικά training courses που προσφέρουν τα Day Nurseries είναι το Safeguarding, Food Hygiene, Child Development, Paediatric First Aid, Health and Safety, Child Protection. 

Ολοκληρώστε το cover letter σας ευγενικά, επισημαίνοντας πόσο θα θέλατε να προτιμηθείτε για τη θέση, και υπενθυμιζοντας ότι έχετε επισυνάψει το βιογραφικό σας και τα στοιχεία σας για επικοινωνία. Τελειώστε το είτε με Kind Regards, Best Wishes είτε Yours Sincerely και με το όνομα σας. Κάτω από το όνομα σας προσθέστε όλα τα στοιχεία επικοινωνίας σας και μην αφήσετε μόνο το ονοματεπώνυμό σας. Έτσι θα δώσετε την εντύπωση πραγματικού επαγγελματία.

Για παράδειγμα:


Kind Regards
Anna Brown
344 Carrot Street, London N50 44G
somewhere@email.com
(0044) 7563634

Tip: Πολλές φoρές σε σελίδες όπως το Nurseryworld και το Gumtree έχετε την επιλογή να αποθηκεύσετε τα στοιχεία και το cover letter σας και έτσι να κάνετε πολλαπλές αιτήσεις μόνο με μια γρήγορη επισύναψη του βιογραφικού σας. Αυτή είναι μια πολύ βολική επιλογή, ωστόσο να θυμάστε ότι εάν στο αρχικό σας cover letter αναφέρετε κάπου το όνομα της επιχείρησης, θα πρέπει αυτό να το αλλάζετε κάθε φορά που στέλνετε μια καινούρια αίτηση. Η μεγαλύτερη..... γκάφα που έκανα στο παρελθόν ήταν να στείλω πέντε αιτήσεις σε πέντε Παιδικούς Σταθμούς, έχοντας ξεχάσει να αλλάξω το όνομα στην περιγραφή!











Τί πρέπει να αποφύγετε:







  • Μην προσθέσετε φωτογραφία, ημερομηνία γέννησης, ηλικία, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό ή εθνικότητα ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που μπορεί να υπονοεί τα παραπάνω. 
  • Μην παραλείψετε καμία απο τις παραπάνω κατηγορίες που ανέφερα στο βιογραφικό σας.
  • Μην αφήσετε την εργασιακή σας εμπειρία κενή για κανένα λόγο! Αν δεν έχετε εργασιακή εμπειρία τότε προσθέστε την πρακτική σας άσκηση, και προσπαθήστε ωστε να δείχνει όσο πιο πλούσια γίνεται.
  • Μην παραλείψετε σημαντικά χόμπι ή ικανότητες που μπορεί να δείξουν μια καλή εικόνα. Μαγείρεμα, ζωγραφική, μουσική, γυμναστική, χορό, παιχνίδια στον κήπο, ξένες γλώσσες.... Δε μπορεί, κάποιο απο αυτά θα κατέχετε!
  • Μην βάλετε τα τηλέφωνα επικοινωνίας για συστάσεις στο βιογραφικό σας. Προτιμήστε τη φράση ''References available upon request'' και ο εργοδότης θα ζητήσει αυτός τα στοιχεία αν τα θελήσει. 
  •  Μην προσθέσετε άσχετες δουλειές που έχετε κάνει στο παρελθόν. Θα δώσουν στον εργοδότη την εικόνα οτι δεν ασχολείστε σοβαρά με το αντικείμενο. 
  • Αποφύγετε Αμερικάνικες ορολογίες ή αναφορές στον Ελληνικό τρόπο διδασκαλίας καθότι δε θα σας καταλάβουν!
  • Αποφύγετε να βάλετε Ελληνική διεύθυνση ή τηλέφωνο στο βιογραφικό ή το cover letter σας. Αν κάνετε αιτήσεις ενώ είστε ακόμα στην Ελλάδα, φροντίστε να το κάνετε με εξασφαλισμένη διαμονή και Αγγλικό νούμερο. Τα Nurseries θα ζητήσουν να σας δουν αμέσως και θα πρέπει να δείξετε ότι είστε στην Αγγλία και έτοιμοι να πιάσετε δουλειά.
  • Μην παραλείψετε να έχετε άτομα για συστάσεις. Να θυμάστε οτι οι Άγγλοι εργοδότες δεν εκτιμούν τις συστατικές επιστολές. Θα θελήσουν δύο άτομα για συστάσεις για τα οποία θα μπορείτε να δώσετε διεύθυνση, τηλέφωνο και email και τα οποία θα μπορούν να σχολιάσουν την εργασιακή σας εμπειρία.  
Καθότι δεκάδες αναγνώστες έχουν επικοινωνήσει μαζί μου στο πέρασμα των χρόνων ζητώντας να δουν το δικό μου CV και cover letter για να πάρουν μια ιδέα αποφάσισα να τα ανεβάσω στο αρχείο μου στο Google Drive. Θα μπορέσετε να δείτε το παλιό μου βιογραφικό και cover letter όταν έκανα ακόμη αιτήσεις για θέσεις Nursery Nurse- και μάλιστα μπορείτε να δείτε και τον τρόπο με τον οποίο είχα αναφέρει την πρακτική μου άσκηση από την Ελλάδα- αλλά και το βιογραφικό και cover letter που χρησιμοποίησα το 2016 και εξασφάλισα τη μόνιμη θέση μου σε κρατικό σχολείο. Θα τα δείτε όλα εδώ

Ψάχνοντας πολύ προσεκτικά το διαδίκτυο για δείγματα βιογραφικών που να αντικατοπτρίζουν την εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο η αλήθεια είναι οτι απογοητεύτηκα καθότι πολλά χρησιμοποιούν λέξεις που ουδέποτε δε χρησιμοποιούνται στην Αγγλία όπως Elementary, Kindergarten, High School κ.λ.π. Ωστόσο βρήκα και ξεχώρισα αυτό και αυτό για θέσεις Nursery Nurse, αυτό για θέσεις Teaching Assistant και αυτό για διδακτικές θέσεις, όλα με Βρετανικές ορολογίες τις οποίες θα καταλάβει ο εργοδότης στην Αγγλία.

Να θυμάστε οτι είναι σημαντικό το βιογραφικό και το cover letter να αντικατοπτρίζουν εσάς. Επομένως οποιοδήποτε δείγμα χρησιμοποιήσετε βεβαιωθείτε οτι το έχετε επεξεργαστεί με βάση τη δική σας εμπειρία. 


Καλη επιτυχια!!!